Artikler i pressen

Hjernescanning kan avsløre psykopaten allerede som barn

Psykopater

Vi stilte tidligere spørsmål om man allerede som barn viser trekk som i voksen alder vil fastslå at du er en fullblods psykopat? Som kjent stilles i Norge ikke diagnosen “psykopat”, man bruker andre betegnelser, selv om det oftere er vanlig å snakke om “psykopatiske trekk”. I psykiatrien sies det gjerne at man uansett ikke vil stille diagnose før etter fylte 18 år, da de trekkene man ser etter i yngre år kan forveksles med umodenhet.

Ny forskning viser at man kan finne ut om et barn kan utvikle seg til å bli en fullblods psykopat i voksen alder. Dette i følge en undersøkelse gjort av Professor Essi Viding fra University College i London. De undersøkte i alt 55 gutter i alderen 10 til 16 år. Av disse tilfredsstilte 37 kriteriene for å konstateres med “avvikende oppførsel”. Barn med denne beskrivelsen viser antisosial oppførsel hvor gjennomgående aggresjon og uærlighet er fremtredende. Undersøkelsen viste videre at de hadde en underutviklet evne til å respondere når de observerte andre som hadde det vondt. De manglet gjennomgående empati og følte heller ikke skyld eller anger.

Barna som deltok i undersøkelsen hadde et atypisk reaksjonsmønster når de så at andre hadde det vondt. De ble hjernescannet samtidig som de så bilder av andre barns hender i smertefulle og ikke-smertefulle posisjoner. Det var en betydelig ulikhet på hjerneaktivitetene i tre lokasjoner i hjernen. ( På engelsk: “bilateral anterior insula, the anterior cingulate cortex, and the inferior frontal gyrus”.

Mangler evnen til å føle empati

Disse stedene i hjernen er i annen forskning dokumentert å være sentrale for utvikling og evne til å føle empati.

Forskerne bak undersøkelsen understreket at ikke alle barna med adferdsproblemer hadde disse funnene, og også at det ikke er vitenskapelig fastslått at barn som hadde disse trekkene faktisk utvikler seg til å bli fullblods psykopater som voksne. Funnene vil bli brukt til videre undersøkelser på om det er mulig å påvirke barn med slike påviste defekter og om dette kan få innflytelse på senere utvikling frem mot voksen alder.

Mye tyder derfor på at psykopati er genetisk; man er født med defekter i hjernen som skiller psykopaten fra andre mennesker. Det kan derfor virke meningsløst om man forsøker å lage opplegg rundt psykopaten i forsøk på å “helbrede”. Det er nytteløst. En skal likevel ikke glemme at verdens kanskje fremste ekspert på psykopater, Robert D. Hare, opererer med ulike grader av psykopati og skille mellom personer som er “fullblods” psykopater og personer med ulike grader av psykopatiske trekk.

LES MER OM UNDERSØKELSEN HER: Psychopathic Traits Seen in Children’s Brains

Siden det ikke finnes en sikker diagnose er det etterhvert blitt vanlig å skille mellom en fullblods psykopat og en person med varierende grad av psykopatiske trekk. De vi kaller hverdagspykopatene. De du finner rundt deg over alt i samfunnet.  Robert D. Hare har utviklet en mye brukt symptomsjekkliste for måling og diagnostisering av psykopati. ”Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) er et kartleggingsinstrument for å finne ut om en person er psykopat. Testen består av en 20-punkts sjekkliste hvor en beregner poeng på bakgrunn av intervju, observasjon, og gjennomgang av historikk om personen. Maksimum score er 40 og minimum 0. Scorer man 30 regnes man som psykopat i USA mens man i Eruopa anser en score på 25 for å tilsi at man er “fullblods” psykopat.

 

LES OGSÅ:

Psykopatens hjerne er koblet annerledes

Et studie av psykopatens hjerne og oppførsel

Er du født psykopat?

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.