Hvorfor psykopaten ikke kan straffes

Straff virker ikke på psykopaten

Fullblods psykopater ender ofte opp i fengsel. Der vet vi i det minste hvor de er. De som gjør aller størst skade er  hverdagspsykopatene som er intelligente nok til å akkurat holde seg unna fengsel. Selv om mange velmenende psykologer og andre rehabiliterere i fengslene fortsatt tror på behandling indikerer forskning til nå at det er nyttesløst. Psykopaten blir i mange tilfeller farligere etter såkalt «behandling». Ikke overraskende er det da også slik at mange soner sin straff og vender tilbake kort tid etter. «Vaneforbrytere» kalles de gjerne. Psykopater vil vi hevde.

En psykopat kan ikke behandles har vært enerådende oppfatning blant forskere til nå. Selv om det er langt frem viser ny forskning at det i fremtiden kanskje kan være mulig å fysisk endre en psykopat.  Nå foreligger det ny forskning med bruk av hjernescanning som viser hvorfor det er slik.

Psykopatene lærer ikke av straff slik normale mennesker gjør

Forskerne har gjennomført hjernescanning av 32 voldelige kriminelle og funnet mangler i hjernen som er knyttet til å lære av straff.  Så mange som en av fem personer som begår vold er psykopater, mens en regner at en av hundre blant befolkningen ellers kan regnes som psykopat. Mens «vanlige» kriminelle reagerer på trusler, er hissige og agressive, så reagerer psykopaten annerledes. Psykopaten viser liten reaksjon på trusler, er kald og følelsesløse og viser aggresjon veloverveid.

Psykopater kan ikke behandles

Psykopaten forstår ikke straff

I studiet sammenlignet de 32 voldelige kriminelle som satt inne som følge av voldtekt, grov vold og drap. Av disse var 12 klassifisert som psykopater og 20 «vanlige» kriminelle. De sammenlignet også resultatene med 18 normale mennesker som ikke hadde begått lovbrudd.

Hjernen er fysisk annerledes

Resultatet av disse testene viste at hjernen var fysisk annerledes enn resten av gruppen. Og de fant hvor den var annerledes. Hvorfor Siden erfaringen viser at voldelig oppførsel er noe som starter tidlig i livet vil forskerne undersøke videre om det kan være mulig å påvirke fysisk de hjernemønstrene som her er oppdaget. Betyr dette at det i fremtiden vil kunne være mulig å gjøre noe med psykopaten mens han eller hun enda er ung?

Artikkelen i The Lancet Psychiatry her.

—-

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne kommentaren? Vær den første til å kommentere! 

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. E-post på oppgis, men blir ikke vist noe sted. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som «Leserhistorie – med egne ord»? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer den og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt og vil gjøre det under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut.

Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er for mange en stor hjelp å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

3 Comments

 1. Gina

  januar 31, 2015 at 6:21 pm

  Takk for artikkel. Det jeg i hvert fall vet er at da jeg begynte å komme ut av fornektelses, og skjønte at det var han det var noe galt med, gikk jeg rett inn i en periode at jeg skulle «hjelpe» han!

  Han «så» selv at det var noe galt, og ble med både til psykiater, psykolog og allmennlege. Det endte med at han begynte i terapi. Derfra tok det ca. 8 mnd før jeg klarte å bryte forholdet. Jeg trodde at jeg en periode klarte å styre unna løgner og manipulasjon. Langt ifra, han hadde lært nye metoder . Bare denne delen kunne det vært skrevet en bok om.

  Takket være en god psykolog, gode venner om mine egne ressurser er jeg nå på bedring. Det har tatt lang tid og om jeg kommer i full jobb igjen er uvisst. Livet er snudd opp ned.

 2. Anonym

  mars 6, 2016 at 12:32 am

  Beste straffen er nok Likgyldighet. Det verste de vet er å kjede seg. Ingenting gir dem mer livsgnist enn å se andre lide.

  Problemet er vel de flygende apekattene og det kunnskapsløft hjelpeapparatet.

  En leser f.eks aldri om at en massemorder. En leder som organiserer krig osv. er psykopater. Nei, det er bare noe en fantaserer om på film.

  I mine øyne så blir dette uttrykket tatt useriøst. Det er liksom ikke ett saklig eller intelligent uttrykk.

  Derfor, så blir offerene tatt useriøst med en gang de nevner det. Det kommer unnskyldninger som; Nei, de er bare dumme. De har hatt en tøff oppvekst. De er ikke så snille . De har en dårlig selvtillitt osv.

  M.a.o så blir de ofte offeret. Det er det egentlige offeret som blir nedlesset med skam og skyldfølelse.

  Omverdenen trenger mer opplysninger!

 3. Anonymious1

  april 14, 2017 at 5:39 am

  Ja hva faens rolle spiller vel det for om d hjelper psykopaten eller ikke?? Det hjelper i allefall offeret, og ingenting er viktigere og ingenting er bedre en det!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.