Psykopaten

Psykopatens hjerne er koblet annerledes

Skjermbilde 2014-11-28 kl. 22.43.22

“Finnes det en fabrikk hvor de lager psykopater”? spurte en leser. – “for de er jo så like og forutsigbare alle sammen?” Vi i redaksjonen har lest hundrevis av historier som bli sendt inn fra lesere. Og, Ja, det er skremmende hvor mange av de som er ganske så identiske. Ikke sjeldent må vi fortelle til lesere som er redde for å bli gjenkjent at din historie er svært lik mange andre vi har lest, så da er det mange som gjenkjennes.

Som mange av artiklene på psykopaten.info viser er det bestemte trekk ved en psykopat som er svært gjenkjennelige. Det gjør også at man kan lage visse “kjøreregler” som i det minste kan fungere som et forsvar. Den enkleste regelen vi gjentar om og om igjen er: Har du møtt på en psykopat er rådet entydig: Kom deg vekk! Snu ryggen til og bryt all kontakt. For psykopaten er ikke som andre mennesker.Psykopaten opptrer i mange forkledninger hos kvinner og menn. Noen er noen stakkarslige personer, andre er høyst sjarmerende og oppegående. Noen kan tilsynelatende gjøre suksess på jobben (til de blir avslørt eller sier opp de som avslører de).

Psykopaten kan aldri forandres.

En “ekte” psykopat kan heller ikke hjelpes til å bli et annet og bedre menneske. Enkelt forklart, psykopaten følger ikke de samme kjørereglene som vanlige mennesker gjør, rett og slett fordi det mangler nevrologiske koblinger i hjernen hos en psykopat som gjør at psykopaten ikke kan føle empati.  En voldelig variant av psykopaten er derfor bokstavelig talt livsfarlig.

I 1995 “oppdaget” den italienske vitenskapsmannen Giacomo Rizzolati de såkalte speilnevronene i hjernen til apekatter. Dette funnet er blitt beskrevet som like viktig for psykiatrien som DNA-et er for biologien. Man oppdaget at bare ved å betrakte en annens handling, ble bestemte hjerneceller aktivert hos apene. Det samme området med signalstoffer ble fyrt av i begges hjerne. Slik ble man automatisk deltager i hverandres univers i en intuitiv og ubevisst kommunikasjon. Mange mener at dette kan være forklaringen på manglende innlevelse hos psykopaten.

Hjenescanning
Psykopaten har en annerledes hjerne. Fra VG

VG hadde i forbindelse med rettssaken mot Breivik (du har kanskje forstått hva han er?) et oppslag som het “Psykopaters hjerne ser annerledes ut enn hjernen til vanlige folk, viser ny forskning.” Breivik nektet å la seg hjernescanne, men også forskerene mener at det alene ikke ville kunne vist om Breivik er en psykopat eller ikke. For å finne ut om mennene de tok bilder av virkelig var psykopater, tok forskerne standariserte tester på dem i tillegg. Og de tror det er lenge til man vil klare å finne ut at noen er psykopater kun basert på en hjernescanning. De kan ikke se på en individuell scanning og vurdere ut fra strukturen at denne mannen er psykopat. Du må blant annet bruke et program i tillegg, sier Blackwood som blir intervjuet av

Forskerne fra Kings College i London fant ut at en såkalt MR-scan av hjernen kan vise enda mer enn vi trodde tidligere. Da de sammenlignet hjernen til kriminelle psykopater med hjernen til friske menn og kriminelle med antisosiale personlighetsforstyrrelser, fant de ut at psykopatene skilte seg ut.

Blackwood sier det både antisosiale personer som er psykopater, og antisosiale personer som ikke er det. Selv om de to gruppene har noen fellestrekk, så var det tydelig forskjell på hjernene deres. Psykopatene hadde langt mindre grå substans i hjernen. Forskerne beskriver forskjellen på de antisosiale mennene med og uten empati som at de med psykopati er «følelsesløse» mens de andre «snarsinte». Det er enklere å behandle de som ikke er psykopater.

Ikke overraskende mente de at det er mulig å ha psykopater i samfunnet uten at de gjør noe kriminelt, hvis de får god oppfølging. Det er alle de psykopatene som klarer seg godt, akkurat “på grensen” av hva som får de fengslet. De finner du rundt deg i alle stillinger i samfunnet. Ofte høyt på strå. Psykopatens egenskaper – sjarme, kynisme, nådesløshet, løgn om egne ferdigheter osv. kan få mang en psykopat gjennom ansettelsesintervjuer. Men det går sjeldent godt til slutt.

 

Psykopatens hjerne er koblet annerledes enn normale hjerner

I NRK ble professor James Fallon intervjuet etter at han hadde gjort sitt livs oppdagelse. I 2005 jobbet professoren i psykiatri og menneskelig adferd ved Universitetet i California med det som interesserte han mest – hjernen til drapsmenn. Han forsket på hjerner og fant til sin store overraskelse at han selv hadde en psykopats hjerne. Tilfeldigheter og en veldig stramt regissert oppvekst har gjort at han til tross for dette (som et udsedvanlig sjeldent unntak( har vokst opp og lever tilsynelatende “normalt”. (Selv om mange har merket seg at han ikke er helt som andre.)

Hjernen hos en psykopat er fysisk annerledes enn hos normale mennesker. De mangler den delen av hjernen som gir evnen til empati.

Siden det ikke finnes en sikker diagnose er det etterhvert blitt vanlig å skille mellom en fullblods psykopat og en person med varierende grad av psykopatiske trekk. De vi kaller hverdagspykopatene. De du finner rundt deg over alt i samfunnet.  En autoritet på dette er Robert D. Hare som utviklet en mye brukt symptomsjekkliste for måling og diagnostisering av psykopati. ”Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) er et kartleggingsinstrument for å finne ut om en person er psykopat. Testen består av en 20-punkts sjekkliste hvor en beregner poeng på bakgrunn av intervju, observasjon, og gjennomgang av historikk om personen. Maksimum score er 40 og minimum 0. Scorer man 30 regnes man som psykopat i USA mens man i Eruopa anser en score på 25 for å tilsi at man er “fullblods” psykopat.

Den ene prosenten som får full score er fullblod psykopat, og vil aldri forandre seg. Med stor sannsynlighet har vedkommende en medfødt fysiologisk defekt som det ikke kan gjøres noe med.  Bryt all kontakt, kom deg vekk eller gå til grunne som menneske. Har du barn med en psykopat er du bundet for livet. Da gjelder det å lære seg mestringsteknikker. Les mer om det på andre artikler på bloggen.

Se intervjuet i NRK her.

VGs artikkel finner du her.

——————————————————————————————————

Besøk også våre Facebooksider.

Har du vært utsatt for en psykopat? Vær den første til å kommentere! Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du vil kommentere anonymt, eller ditt navn som du ønsker. Din virkelige e-mail må oppgis, men blir ikke vist for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som “Leserhistorie – med egne ord”? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg med teksten. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Din tekst blir bearbeidet redaksjonelt og illustrert. Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut. Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (2)

  1. Lisbeth Sangesland

    Det står at “de mangler den del av hjernen som gir evne til empati”. Er det slik at denne delen mangler fullstendig, har redusert/nedsatt funksjon eller hva? Hvilken del av hjernen er det snakk om?

  2. Personer med antisosial personlighetsforstyrrelse har følgende biokjemiske avvik, ifølge Walsh Research Institute: lav SAM/SAH ratio, pyrroluri, lav-normal kobber og forhøyet nivå av et eller flere toksiske metaller (f.eks. bly, kadmium eller kvikksølv). De bør behandles før 3 års alder hvis det skal være noe håp om å få dem friske.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.