Psykopaten

Finnes det kvinnelige psykopater?

Kvinne og psykopat

Når man leser om psykopaten omtales gjerne en mann. Men finnes ikke kvinnelige psykopater? Jo, det gjør det definitivt, noe mange artikler og leserhistorier på psykopaten.info forteller om.

Hva skiller en kvinnelig psykopat fra mannen? Og er det like mange kvinner som er psykopater som det er menn?

Bente Klarlund Pedersen i den danske avisen Politiken sier at så mange som 2-4 prosent av befolkningen kan betegnes som psykopater, med 3-5 ganger så mange menn som kvinner.

I andre artikler vi har lest opplyses det at ca 1 prosent av befolkningen er det vi kaller fullblods psykopater, men uansett refereres det til at det er langt flere menn som kvalifiserer som psykopat.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Ting tyder på at tallene er like høye for kvinnelige psykopater, men at hun fremtrer på en annerledes måte og at de rådende måleverktøyene ikke er tilpasset dette.

Psykopaten spiller på sex og flørt

I følge forskning.no spiller den kvinnelige psykopaten oftere på sex og flørt for å dominere. Kvinnelige psykopater er dessuten flinkere til å forstå hva som skjer i andre menneskers hoder enn mannlige psykopater – uten at de bryr seg noe særlig om dette.

Den kvinnelige psykopaten kan ofte være den dominerende kona som utad spiller rollen som elskelig og hengiven. Hun kan være en tyrann av en mor, som likevel får alle til å snakke om hvilken god mor hun er.

Og hun kan også være den dyktige kollegaen eller sjefen, som i virkeligheten søker de lette utveiene og likevel tar all æren for det som blir gjort av andre på jobben.

Uansett hvilket maktmiddel hun bruker, er målet alltid å få suksess og bli beundret.

Dyssosial  personlighetsforstyrrelse

Før var psykopati en egen medisinsk diagnose, nå skiller man mellom ulike typer av personlighetsforstyrrelser. Menn med utpregede psykopatiske trekk får gjerne diagnosen “dyssosial (antisosial) personlighetsforstyrrelse“.

 • Disse personene er hele tiden på jakt etter oppmerksomhet.
 • De er dramatiserende, følelsesmessig ustabile og viser overflatiske følelser.
 • De må være i sentrum av oppmerksomheten hele tiden, og de avbryter ofte andre for å dominere samtalen.
 • De bruker et svulstig språk til å beskrive hverdagshendelser, og de søker hele tiden ros og anerkjennelse.
 • De kan kle seg provoserende eller overdrive sykdom for å få oppmerksomhet.
 • De overdriver også vennskap og forhold, og de tror at alle elsker dem.
 • De er ofte manipulerende.

Psykopater virker sjarmerende, men er i virkeligheten manipulerende, løgnaktige og ofte aggressive. De har gjerne et overfladisk følelsesliv, føler ingen anger og siden de ikke evner å føle empati har de store problemer med å gjenkjenne følelser hos andre. Samtidig tror psykopaten gjerne at de er noe helt spesielt, og at de er hevet over vanlige lover og regler.

Det er også grunnen til at det er overvekt av psykopater i norske fengsler.

Tabu!

BESTILL BOKEN I DAG

Tor Halstved ble fra han var tre til sju år seksuelt misbrukt av begge sin foreldre. Det var også grov vold med i bildet. I Tabu! forteller han for første gang om overgrepene. Dette er første gang en mann i Norge i bokform forteller om overgrepene han ble utsatt for. Tor vil sette søkelyset på kanskje det største sosiale problemet vi har i Norge, nemlig at svært mange gutter og jenter blir seksuelt misbrukt som barn.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Redskapet for å identifisere psykopati er sjekklisten «PCL-R», som ble utviklet basert på menn i amerikanske fengsler. Den beskriver 20 typiske trekk hos psykopater. Psykopater har mange av trekkene, men sjelden alle. Forskningen viser at om man følger denne sjekklisten så er det klart flest mannlige psykopater.

Testen er opprinnelig er utviklet på menn, så hele sannheten finner man ikke i denne konklusjonen: – Det er færre kvinner som ser ut til å være psykopater. Men det kan være et uttrykk for at testen er utviklet på menn

Forskningen skjer på mannlige psykopater i fengsler

Siden mannlige psykopater ofte havner i fengsel er det lettere å undersøke dem. Det er en av grunnende til at det nettopp er mennenes kjennetegn psykopati-begrepet bygger på. For å finne fram til kvinnene, må vi se etter andre trekk. Kvinnene vil ofte være mindre kriminelle og ikke så ofte bryte samfunnets regler og ha en mindre tendens til å tro at de er noe spesielt. Psykopatiske menn tyr også oftere til vold, mens kvinnene primært bruker andre midler: – De spiller mer på sex og flørt for å dominere.

“Kvinnelige psykopater er flinke til å avkode andre mennesker, og siden de samtidig er følelsesmessig avstumpede, gjør de ting som er umoralske. De unnlater ikke å gjøre noe fordi andre kan bli såret. Den kombinasjonen kan være farlig.”

Evolusjonen kan  forklare forskjellene

Selv om vi ikke kan si nøyaktig hvor mange mannlige og kvinnelige psykopater det finnes i dag, så vet vi at fenomenet ikke er nytt. Det er beskrevet psykopater i tekster som er tusenvis av år gamle, og undersøkelser viser at psykopater finnes på tvers av alle verdens kulturer.

Evolusjonært sett burde psykopatene ikke ha overlevd. Mennesket er et sosialt vesen, så atferden deres passer ikke inn i et samfunn for man lykkes som gruppe om alle tar vare på hverandre.

Svaret på dette kan være at overlevelsen kan skyldes at mannlige psykopater ikke er opptatt av kjernefamilien.  Den mannlige psykopaten sprer ut sæden sin på så mange som mulig og blir ikke hos moren. De skifter ut relasjoner ofte og er alltid på farten. Derfor er selve livsførselen deres en overlevelsesstrategi som har ført psykopatens gener videre.

Kvinner i et evolusjonært perspektiv har lykkes om de har vært mer forståelsesfulle og fokusert på å holde familien sammen. Derfor gir det mening at kvinnene er mindre aggressive og flinkere til å lese følelser og sosiale samspill.

Vi kan ikke behandle psykopater – enda

Litteraturen konkluderer med at man ikke kan behandle psykopati. Uansett om du er mann eller kvinne, og selv om du føler deg helt normal, skal du ikke tro at du ikke har noe til felles med psykopatene. Vanlige mennesker scorer i gjennomsnitt seks poeng på psykopatisjekklisten, mens psykopater typisk vil score 25 poeng eller mer. 

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopatiske trekk har vi alle sammen. Men psykopati er ikke noe man kan ha mer eller mindre av.

Har du truffet på en psykopat, er rådene entydige: Snu ryggen til og kom deg vekk! Du kan ikke forandre en psykopat. En fullblods psykopat har sannsynligvis en medfødt defekt som ikke kan repareres.

Besøk også våre Facebooksider.

Har du møtt på en kvinnelig psykopat? Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen?

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Vi du fremstå med ditt fulle navn, skriver du det i stedet for «Anonym». Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (9)

 1. Jeg og min familie er utsatt for en kvinnelig psykopat akkurat nå, som har vært samboer med vår nabo nå i ett år. Hun gjør ting i skjul, bak sin samboers rygg, forteller han løgner om oss som ikke omhandler oss i det hele tatt. Og når jeg og min mann har konfrontert han om det, så ser han ikke det i det hele tatt, og skal ha det til at vi er “synderne” for alt hun har gjort i mot meg og min familie.
  Hun kan utøve ting mot oss som er svært synlig for oss, men når ingen andre ser det.. For så å komme å ringe på døra vår dagen etter, og late som hun er vennlig, mens samboeren hennes står på dems gårdsplass.
  Virker som hun har sagt en historie til han. Og når hun kommer hit å ringer på, så sier jeg bare “ikke interresert” og lukker døren.
  I samråd med politiet, har vi satt opp kriterier til dem, men det respekteres overhode ikke. Vi har forholdt oss rolig, snudd ryggen til osv.. Men hun bare fortsetter med sitt

 2. Jeg har vokst opp med en eldre søster som passer utmerket til punktene som blir beskrevet. Det har vært helt forferdelig å vokse opp som offeret hennes og ingen som tok meg seriøst fordi “søstre krangler jo alltid”. Dette er et tema jeg skulle ønske det var mer informasjon/debatt om!

 3. anonym

  Jo, det finnes “mange” kvinnelige psykopater. Det er jeg ikke i tvil om og jeg tror det er en del mørketall her. De fremstår meget sjarmerende og intelligente. Men deres verktøy utenfor huset er manipulering, smisking og løgner og de er dyktige til å skjule det. De står nok bak en del konflikter på arbeidsplasser og blant venner. De havner sjelden bak lås og slå fordi kriminalitet og voldsutøvelse ikke ligger like “naturlig” for kvinner, på samme måte som det kan for menn. Innenfor husets fire vegger kan de bruke vold både mot mannen sin og sine barn. De finner partnerens og barnas svake punkter og bruker det mot dem. For å få viljen sin uten vold manipulerer de, lyver og kan sette familiemedlemmer opp mot hverandre for egen vinning. De bedriver et spill som går ut på å ha makt og kunne få nytelse av å se andre lide. De bruker penger, ting eller lovnader av forskjellig slag for å styre barna sine, altså å kontrollere dem. De kan til og med bruke medisiner å manipulere og kontrollere med. Det er en ting jeg spesielt har lagt merke til hos flere kvinnelige psykopater og det er hvordan de snakker og lyver. Når de er presset så har de en tendens til å prate unødvendig mye detaljer som nesten ikke vedgår saken en gang. Det er med på å forvirre den andre personen. De kan snakke i normalt tempo, men den setningen som inneholder løgn kommer betydelig raskere en resten av det som blir sagt. Her er jeg interessert i om andre har lagt merke til det samme. Om barnevern, bup, skole eller andre offentlige etater kommer inn i bildet, så tar de totalt over styringen og manipulerer for harde livet for å få saken dit de ønsker. Hvis noen av barna deres får problemer og må gå til bup, så vil de ta den fulle styringen der også, og de vil sykeliggjøre barna til fulle overfor psykologene. Fordi det kan aldri være psykopatens feil, siden de aldri gjør feil i sine egne øyne. Har ikke barna vært “syke” så blir de det ihvertfall når de har en psykopat som mor involvert. Ordet perfekt kan brukes som “normal-ord”. “Barna har hatt en perfekt oppvekst” “De selv har hatt en perfekt oppvekst” osv. Ingen ved sine fulle fem ville brukt ordet perfekt om noens oppvekst vil jeg tro. Det kan selvfølgelig være varianter utifra hvilket utdanningsnivå, emner og erfaring de har. Psykopater som arbeider innenfor f.eks. psykiatrien og barnevernet har etter mitt syn fått en livsfarlig makt.

  • Monica

   Utrolig bra skrevet. Har en mor som er psykopat. Brøt inn I livet mitt når jeg ble “synlig” innen det offentlige pga. alvorlige helseproblem. På tomannshånd, endelig en ypperlig anledning til å psyke meg ned under hennes nivå. Men sannheten kan ikke fordraes. Og for all del ikke til omverdenen. Men nyoperert I hukommelsen = umulig og fortrenge. Bra og få bekreftet av profesjonelle fagfolk at det ikke var meg det var noe gale med. Men samtidig ett sjokk og se deres reaksjoner. Sinne, bitterheten og hatet suger en opp innvendig. Men, aldri I verden om jeg skulle synke like dypt. Sette igang med å bearbeide alt. Har lært at stress er helseskadelig. Men, dessverre så er det lite støtte å få I den vanlige omverden. Det er liksom meg det er noe gale med om jeg snakker negativt om min mor. Spesielt om en bruker betegnelsen psykopat. Så det er bare og stå på. Også få frem at det fins kvinnelige psykopater og ikke minst la barna bli sett og hørt. Spre ut informasjon!

  • Kjenner godt igjen en kvinnelig kollega av meg i det du skriver. Når hun åpenbart og åpenlyst lyver kommer dette ut i et raskt tempo. Gjerne også i forbifarten når hun er på vei til et eller annet. Hun passer seg vel for å slippe oppfølgingsspørsmål. Fryktelig krevende å jobbe med den type personlighet.

 4. Anonym

  Mor og datter i en familie var og er sånn. Vet ikke om jeg helt greier å gi dem den tøffe betegnelsen “psykopater”, men jeg fikk mye av livet mitt ødelagt på grunn av dem. Det gikk mest i å spre usannheter, men også gjøre ting, som for eksempel kutte bildekk, lage riper i lakken på min nye bil. Posten min ble omadressert og funnet et annet sted i landet, som jeg aldri hadde vært, det ble mye trøbbel i forhold til det. Jeg fikk meldinger på mobilen hvor den ene av de to fortalte meg hva alle mente jeg var. “Hore” var mye brukt, og min egen mor “hadde også sagt at jeg var det.” Mor og jeg har alltid hatt et veldig nært og godt forhold. De sa ting om meg til noen som jobbet på samme sted som meg, skapte mistenksomhet, som igjen gjorde at det ble vanskelig å jobbe der. Senere ante jeg at de hadde vært der før meg, men fikk ikke gjort noe med det. Det var veldig slitsomt og vondt. Jeg hadde ingen å snakke med, følte meg etterhvert utslitt og redd. Jeg gikk til slutt til politiet, de fikk en advarsel. Det holdt en stund. Dette er farlige mennesker, og det eneste du kan gjøre er å håpe folk klarer å skille løgnhistoriene fra sannhet. Baksnakking, misunnelse, og enkelte menneskers negative holdning til andre kan i dag gjøre at jeg trekker meg vekk.

 5. Pernille

  Moren min bor med en kvinnelig psykopat. Hun har bodd med henne i over 1 år nå, og endelig har hun skjønt hva som skjer. Det tok henne bare 12 måneder! Det er ikke lett å se sånt når du er fanget. Men for alle andre ser man hva som skjer, uten å vite hva man kan gjøre.
  Kjennetegn som falsk, impulsiv, manipulerende, mangler anger og skyldfølelse og tar ikke ansvar for egne handlinger er noen av de som kan kjennes igjen i denne psykopaten. De er flinke til å endre hele synet på livet ditt, som å manipulere deg til å tenke om du er bra nok eller om du skal skille deg fra din egen ektemann. For du tenker selv at du og psykopaten er et så bra lag, at det trengs ikke noe mann i huset, når han selv er udugelig.

 6. Anonym

  Jeg mener absolutt at min bror har giftet seg med en psykopat. Heldigvis har de ingen barn sammen. Hun hadde ei datter som tok selvmord, og jeg tenker jo at dattera umulig kan ha hatt det godt. Min brors datter og resten av familien, har hun slettet og/eller blokkert i sosiale medier. Det er godt å slippe den usikkerheten som råder i hennes nærvær, men det er utfordrende å holde kontakten med min bror. Heldigvis begynner han å se galskapen, og trosser mange av hennes forsøk på manipulasjon. Min bror er svært sosial og godt likt. Det tåler hun dårlig, og vil derfor bare gjøre ting alene med han. Derfor har de jo ikke kontakt med venner, og i familiesammenkomster har det bare endt med bråk der hun tydelig rakker ned på og legger skyld på han. Hennes krampaktige våpen nå er å krige med han via sosiale medier (sier kjente som ikke er blokkert), og fremhever seg selv i kontrast til han da særlig omkring omsorg for felles hund. Vi som stadig treffer vår bror ser jo tvert imot at det kun er han som tar ansvaret for den. De siste årene med en psykopat så tett på, har heldigvis gitt meg nyttig lærdom. Det medførte helt konkret at jeg i mitt profesjonelle arbeid med barn og unge, kunne forstå og råde riktig da en ungdom var svært medtatt psykisk grunnet psykopatisk far. Alle gode tanker til de som opplever dette i nær relasjon. Kom dere bort og bryt kontakten….ihvertfall til man er sterk nok til å håndtere dem når man absolutt må!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.