Redaksjonen kommenterer

Bryr du deg for mye om mennesker rundt deg?

Bryr du deg rett og seltt for mye om andre mennesker?

Noen mennesker er lettere bytter for psykopater enn andre. Hvilke personlighetstrekk er det du skal være bevisst på som gjør nettopp deg mer utsatt enn andre?

I denne historien kan du først lese om kvinnen som mener hun har vært en magnet på psykopater i hele sitt voksne liv.

Som barn trodde hun alle voksne var snille og gode

Hun hadde en trygg oppvekst med flotte voksen-personer rundt seg. Hun var et barn som elsket dyr og hun følte også en stor omsorg for sine besteforeldre. Hun var det man kan kalle et hjelpsomt barn med et stort hjerte. Og et offer for psykopater.

Les hennes historie og deretter redaksjonens kommentar og forklaring på hvilke trekk som kan gjøre deg utsatt.

LESERHISTORIE: Skjebnen ville det sånn at en av de første arbeidsgiverne mine hadde sterke psykopatiske trekk. Jeg var forståelsesfull og naiv. Han var gift og hadde flere barn, men relativt raskt la han an på meg.

Det ble et forhold med stor aldersforskjell.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Han kunne ha vært min far

I ettertid kan jeg se at han både var slem, ondskapsfull og manipulatorisk. Han var ute etter folk og han ødela mange. Flere flyttet fra byen. Han presset folk ut av sine stillinger.

Han ødela ekteskap ved å sette ut ondsinnet sladder eller han forfulgte mennesker til de ikke lenger orket mer. Jeg var kvinne og en av veldig mange han innledet et forhold til. Jeg ble halt gjennom hele hans syke kvern. Flørten, hemmeligholdet, betroelser om alle hans utenomekteskaplige forhold, frykten for at jeg ikke var bare hans, hans løfte om at han skulle gå fra sin kone for så å bli avslørt som en notorisk løgner og bedrager. Ikke noe av det han sa eller lovet viste seg å ha rot i virkeligheten.

Etter flere års narrespill fikk jeg nok og gikk. Da startet et helvete på jord. En psykopat lar ikke et offer slippe unna ustraffet.

Gikk i fella en gang til

Jeg tenkte at dette fikk bli en kraftig lærepenge. Aldri mer!

Likevel skjer det engang til. Jeg gifter meg med en manipulatorisk og intens psykopat. Du vil kanskje tro at jeg overdriver eller har lett for å kalle enhver mann for psykopat? Nei, det er ikke tilfelle.

Disse to tilfellene er omstridte menn. De kan ta på seg en sjarmerende maske, men de kan også gå over lik for å nå sine mål. De har begge hatt foreldre med dysfunksjonelle trekk og alkoholisme.

Begge har foraktet den ene av sine foreldre. De har et problematisk forhold til sine omgivelser. Mange mennesker bryter med dem. De jager ofrene sin. Ofte til de segner om. De er gjengangere i retten. De inngår aldri kompromisser. De krangler. De tretter ut sine ofre og de sitter begge med store formuer. Skapt på andres bekostning.

Desillusjonert

Etter bruddet med min psykopatiske ektemann var jeg virkelig desillusjonert. Jeg begynte å lure på om jeg hadde en magnetisk tiltrekningskraft på menn med psykopatiske trekk. Ville jeg bli trodd?

Begge har en stor omgangskrets hvor flere åpenlyst kaller dem psykopater. Men de tilhører ikke samme krets. Derfor var det ingen som kunne forstå meg eller gi meg rett i mine sammenligninger.

Tilslutt valgte jeg å åpne meg for en psykolog. Han lyttet lenge til mine historier.

Jeg er for snill.

Når psykologen startet sin forklaring var det én ting han var opptatt av; det er en kraftig lærepenge jeg hadde fått. Han var opptatt av at dette ikke måtte skje igjen. Jeg fikk høre at jeg var for snill. En psykopat fanger inn personer som meg. Jeg åpner opp for utnyttelse. En psykopat ser dette raskt og slår til. Deretter fulgte flere timer med terapi hvor hensikten var å justere min empati-motor.

Jeg oppdaget raskt at jeg hadde en vane for å bry meg. Jeg var lynrask til å tilpasse meg.

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Var det noen som var lei seg, var det noen som ønsket seg noe, var det noen som ville gjøre noe annerledes eller noen som skulle gjøres stas på – så var det lett å få meg til å stille opp.

Jeg holdt det ene middagsselskapet etter det andre

Det streifet meg ikke at middagsgjestene sjelden inviterte tilbake. Det streifet meg heller ikke at svigermor sjelden var noe annet enn misfornøyd.

Var det noe som ikke var bra nok la jeg meg enda hardere i selen for å gjøre det bedre. Slik kunne jeg ha holdt på til jeg stupte. Er det slik at psykopater har en egen radar som fanger opp mennesker som er for snille?

Som strekker seg, som stiller opp og som gjør hva de kan for å ha en god atmosfære rundt seg? Var jeg naiv og godtroende eller rett og slett bare dumsnill?

Jeg er for etterrettelig

I følge min psykolog har jeg en (altfor) stor etterrettelighet i meg. Jeg vil så gjerne at alt skal være ordentlig og bra. Så hva har psykologen justert? Han mener at jeg skal skru ned styrken på empati-motoren.

Jeg skal ikke ta inn alles ønsker, lyster og behov.

Det er ikke alt som er mitt ansvar. Jeg skal bli flinkere til å la andre ordne opp i sine egne problemer. Jeg skal ikke løse alle knuter. Jeg trenger ikke å ha dårlig samvittighet for alle som ikke fikser sin egen tilværelse.

Empatien skal skrus ned noen hakk, men ikke så mye at jeg blir ufølsom. Jeg skal forsøke å finne den posisjonen som gir meg bedre motstand mot andres utnyttelse. Jeg skal også lære meg å kreve noe tilbake fra mennesker rundt meg og at dette ikke skal gi meg dårlig samvittighet.

I dag har jeg sluttet å invitere mennesker som aldri inviterer tilbake. Jeg stiller større krav til alle rundt meg. Det er merkelig hvordan en samtale med en psykolog kan åpne øynene dine. Gradvis og sakte har han justert min empati-motor.

Jeg har fått større selvrespekt

Jeg har lettere for å ”finne knappen” i relasjoner der noe ikke stemmer. Det har gjort livet betraktelig lettere å leve. Jeg er mer avslappet. Jeg lar humla suse – litt mer enn tidligere – og til min store glede; jeg har fått et bedre og enklere liv.

Etter flere år med samtaler og terapi skal jeg være bedre rustet til å møte nye psykopater. Det er mange av dem.

Noen er verre enn andre.

Jeg har fått min dose og har  har tatt konsekvensen av det. Samtalene har gitt resultater. Neste gang møter jeg psykopaten med innsikt og erfaring. Jeg skal ikke bli et nytt offer!

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

—-

Hvem er mest utsatt for en psykopat?

Det er mange årsaker til at en person er attraktiv for en psykopat. Psykopaten har en egen radar som er fininnstilt på å finne lette bytter. Stor empati som vi leser om i denne kvinnens historie er én av dem. Andre typiske trekk og situasjoner en psykopat automatisk ser etter inkluderer personer som er sårbare.

Dette er eksempler på situasjoner som gjør deg utsatt:

Du er ekstra sårbar

 • Du har kommet på kant med din familie.
 • Du føler deg ensom og utstøtt av venner.
 • Du er nyinnflyttet til helt nytt sted uten å kjenne så mange
 • Du har akkurat mistet jobben
 • Du har akkurat brutt med kjæreste eller ektefelle
 • Du er deprimert etter at noen som sto deg nær akkurat har gått bort.

Er du i en slik livssituasjon kan du være ekstra mottakelig for oppmerksomhet fra en psykopat. Og psykopaten værer dette nesten overnaturlig.

Du har uklare eller svake grenser

 • Du kjeder deg og ser etter noe nytt. Et helt nytt forhold til en ny og spennende person som gir deg uventet mye oppmerksomhet er midt i blinken (men ikke om det er en psykopat)
 • Du føler deg konstant ensom. Du har udekkede behov og kanskje blitt vant til å være alene. En psykopat som er ekspert på å lese andre mennesker kan lett være dette og ta muligheten som byr seg.

Positive trekk som kan vendes mot deg

 • Er du ekstrovert? Ekstroverte mennesker er ofte nysgjerrige og åpne for ting som i ettertid kan virke helt ulogisk
 • Følger du strømmen? Om du gjør det aksepterer du kanskje lettere det kaoset en psykopat skaper i ditt liv
 • Har du konkurranseinstinkt?  Da er du kanskje bedre rustet til i starten å tåle en psykopats dominante oppførsel.
 • Er du sentimental? Da vil du kanskje lettere fokusere på de – tross alt – gode stundene du har hatt med psykopaten og skyve de irrasjonelle vonde opplevelsene.
 • Er du følsom for andre folks følelser? Du er kanskje opptatt av hva andre tenker om deg og setter deres behov for dine?
 • Tar du lett på livet? Du ser kanskje ikke så lett farene som dukker opp med en psykopat så lett som andre, mer forsiktige personer vil.
 • Er du veldig lojal, tillitsfull og tror på det beste i all mennesker rundt deg?

Husk at mye av dette vil stemme på de fleste av oss i større eller mindre grad. Og gjør deg selvsagt ikke automatisk til et potensielt offer for en psykopat. Men mange vil kjenne seg igjen og kanskje forstå bedre hvordan akkurat JEG kunne være så dum? Svært ofte leser vi kommentarer som “Hvordan kunne jeg, en høyt utdannet person i en ledende stilling, la meg så til de grader forføre av en psykopat? Hvorfor fant jeg meg i alt dette – og hvordan kunne det skje meg?”

Er noen mennesker mer utsatt enn andre?

Hvis du er en person som lett lar deg utnytte, har vansker med å si nei eller anstrenger deg litt ekstra for å forstå andre mennesker, så blir du lett sårbar. Det finnes imidlertid dem som ikke har disse gode egenskapene som også blir forelsket i psykopaten, og det finnes mange snille, forståelsesfulle og empatiske mennesker som skygger banen med en gang de kjenner ferten av psykopatens kalde vesen.

Forskjellen er ofte at de som kommer seg unna før skaden er skjedd, ikke slutter å lytte til sin egen stemme.

For det andre, er ikke vår “medfølelse” med psykopaten nødvendigvis empatisk (den kan selvsagt være det, slik som artikkelforfatteren beskriver).

Vi bør ikke være for empatiske med psykopaten, selvsagt! Men ofte handler ikke dette om empati, men om at vi gradvis venner oss til dynamikken i relasjonen, og dermed slutter vi å lytte til vår indre stemme. Med andre ord, vi slutter å ivareta oss selv, og dermed slutter signalene innenfra å gi beskjed om hva som skjer.

Vi gir opp å prøve å si hva vi vil, vi blir ikke lenger sinte når partneren er respektløs og vi aksepterer at partneren ”bare er slik”. Deretter prøver vi å forstå hvorfor partneren er slik, men ofte bunner ikke denne forståelsen i empati, men mer en legitimering av den situasjonen vi er havnet i.

Faktum er nemlig at psykopaten ofte ikke vekker særlig empati i oss, fordi det aldri blir noe følelsesmessig bånd mellom deg og psykopaten. Det vi i denne sammenheng ser på som empati kan noen ganger være offerets tendens til å forklare hvorfor han eller hun til enhver tid underkaster seg psykopatens bunnløse behov.

Dersom du kommer i en situasjon, hvor partnerens oppførsel stadig må forklares, så bør du kanskje lete etter en utvei, fremfor å forstå. I denne sammenheng kan det være på sin plass å ta frem det gamle ordtaket:

Det finnes ikke noen unnskyldning for dårlig oppførsel!

LES OGSÅ:

Hare Psycopath Checklist

Psykopat? Her er alle kjennetegnene.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

 1. Christiane

  Veldig fin og godt forklart artikkel.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.