Redaksjonen kommenterer

Psykopaten – hardware uten software

Inne i psykopatens hode er det bare et tomt skall

Mange mener at du er “dømt til å tape mot psykopaten” og forklarer “hvorfor psykopaten vinner”. Heldigvis vitner de mange leserhistoriene på psykopaten.info også om mennesker som har kommet seg vekk og som i dag, om enn skadeskutt, lever et rikt liv.

Det er med andre ord håp, men man må vite hvordan.

Kunnskap er det beste selvforsvar

Vi hevder at det viktigste våpen mot psykopaten er kunnskap om psykopaten. Det er også vår ambisjon med psykpaten.info. Å gi folk kunnskap om psykopaten og skaden psykopaten påfører sine ofre. Vårt håp er å hjelpe mennesker som er utsatt for en psykopat og ikke minst få “hjelpeapparatet” til å forstå bedre når de står overfor en psykopat.

Hvem er så psykopaten? Og hva er en psykopat? Det er mange betegnelser som kan forvirre. Det mest brukte, Psykopat, er faktisk det minst presise. Du hører også om “narsissisten”, “sosiopaten”, og personer med asosial personlighetsforstyrrelse.

Vendepunkt Ingunn Norheim

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Mange tror at en psykopat er det samme som en seriemorder man har sett på film eller lest om i avisen. Det er den første store misforståelsen. Ja, seriemordere er gjerne psykopater. Men de vanligste psykopatene er de du finner rundt deg. På arbeidsplassen, i ledende stillinger i barnevernet, retten, på skolen – i alle samfunnslag. Og dessverre for mange, som din ektefelle og kjæreste.

De færreste er kriminelle

De fleste er tilsynelatende velfungerende og godt integrerte i samfunnet. Mange beveger seg helt på grensen til å bli arrestert og domfelt. Noen av de verste havner heldigvis i fengsel og burde forblitt der. For de kan aldri helbredes. De fleste er aktet som “gode” samfunnsborgere. Sjarmerende, hyggelige og hjelpsomme i lokalsamfunnet. Gode naboer. I alle fall ovenfor de psykopaten kan bruke til sitt viktigste formål: Seg selv. De som kjenner de og har sett vrangsiden vet bedre. Det anslås at mer enn én prosent av befolkningen er fullblods psykopater. En av hundre!

Bare i Norge finner du med andre ord over femti tusen fullblods psykopater. Sjansene er derfor store for at du har en nær deg, at du er et offer for en psykopat eller vil bli det i løpet av ditt liv.

Psykopaten kommer i mange forkledninger

På psykopaten.info forenkler vi og kaller en psykopat for nettopp det; en psykopat. Det er grader av hvor sterke psykopatiske trekk en person har, scorer vedkommende høyt nok og er en fullblods psykopat, er det kun ett råd som gjelder: Snu ryggen til og kom deg vekk! Selv om du har barn med vedkommende. Ellers går du til grunne som menneske. Ditt eneste håp er selv å bli vraket fordi psykopaten forlater deg til fordel for et nytt offer.

Denne bloggen er ikke noe vitenskapelig tidsskrift. Vi forenkler og fokuserer på psykopatens ofre og deres historier. Vi skriver om egne erfaringer og deler andres i håp om at ofre som står midt oppe i dette kan finne trøst og hjelp til å komme seg vekk. Og for de som er dømt til å måtte forholde seg til psykopaten på grunn av felles barn; finne mestringsteknikker som gjør det mulig å leve. Vi tror det viktigste i kampen mot psykopaten og psykopatens ondskap er kunnskap. Desto mer du leser, desto mer forstår du hvorfor akkurat du ble rammet og hva akkurat du kan gjøre i din spesielle situasjon.

Psykopater er like forskjellige som folk flest

Og ja, ingen psykopater eller ofre er like. Vår erfaring er likevel at det skremmende mange fellestrekk i de historiene vi leser. De samme tingene går igjen. Ved å fokusere på nettopp disse kan vi finne veier ut av elendigheten. Mange lesere som sender inn sine historier er redde for å bli gjenkjent. Vi skriver ofte tilbake at vi har lest samme historien mange ganger tidligere, bare med noen små varianter. Historiene er skremmende like. Som en leser skrev “finnes det en fabrikk hvor de lager psykopater?” – “De oppfører seg så forutsigbart“?

Hvordan kjenner du igjen en psykopat?

Som nevnt finnes de i alle varianter. Noen er bare noen stakkarer, men overraskende mange er ofte karismatiske. Psykopaten får ofte oppmerksomhet og “tar” rommet. Sjarmerende, ofte velkledd og med et godt utseende. Smiler og opptrer selvsikkert. Gir deg mye oppmerksomhet, helt til psykopaten plutselig bestemmer seg for at du ikke er verdt oppmerksomheten. Da kan psykopatene bli iskald og avvisende.

Det er typisk at om ti mennesker møter en psykopat så vil det være ti forskjellige opplevelser av samme person. Den psykopaten ser seg ut som nyttig for seg selv får oppmerksomhet og vil sannsynligvis beskrive psykopaten i positive vendinger. Det kan være deg som neste offer, en sjef på jobben, kollegaer som er nyttige nå eller i fremtiden, eller hun som sitter på sentralbordet fordi hun har informasjon som kan være nyttig for psykopaten senere. Mange som i første runde lar seg sjarmere av en psykopat, kan likevel føle at det er noe galt. Er du ikke blant de nyttige sett fra psykopatens vinkel kan du beint frem synest vedkommende er ufyselig. Men du blir ikke hørt, fordi psykopaten er en mester i å parkere deg på sidelinjen og innynde seg hos de som betyr noe.

Vet psykopaten selv at vedkommende er en psykopat?

Vet psykopaten at det er noe galt med de? Er psykopaten født psykopat mangler det koblinger i hjernen. Den viktigste effekten av de fysiske manglene er at psykopaten ikke evner å føle empati. Evnen til empati kan bli beskrevet som evnen til å forstå og sette seg inn i hva andre føler og evnen til å kjenne eller oppleve de samme følelsene du ser hos andre. Du ser at noen er lei seg, forstår hvorfor og blir lei deg selv. Du føler med vedkommende.

En psykopat forstår hva du føler, men evner ikke medfølelse. De “leser” deg, men bryr seg ikke og kan derfor bruke dette mot deg og manipulere deg ved å late som om de bryr seg. Psykopaten kan ikke elske noen. Psykopaten bryr seg som regel heller ikke om dyr. Hvorfor skulle psykopaten det? I oppveksten vil psykopaten med undring ha sett hvordan andre barn har stormet til for å hjelpe et annet barn som har falt seg og slått seg. Barn som trøster andre barn. Psykopaten skjønner ikke vitsen og forstår ikke hvorfor andre barn gjør dette. Det observerer psykopaten og lærer seg til å late som om psykopaten kan gjøre det samme.

Veronica Krisoffersen Jeg er fremdeles her

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopaten har inget indre følelsesliv. Med total mangel på empati evner de ikke å forestille seg hvordan andre mennesker har det. Og de bryr seg heller ikke. I deres verden er det kun en ting det handler om. Dem selv. For psykopaten er andre mennesker det samme som gjenstander. En skrutrekker, spade, kjæreste, ektefelle eller barn. Det er kun “ting” som vurderes ut i fra nytteverdi. Ting de eier. Psykopaten er helt uten samvittighet. Skyldfølelse eller anger eksisterer ikke i deres univers.

Som gud i sitt eget univers

I sin verden er de ufeilbarlige, som en gud i sitt eget univers. Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at de fleste sektledere for diverse religiøse organisasjoner scorer full score på psykopattester? Og at kirken og diverse menigheter er en ideell boltreplass for psykopaten?

Hvordan oppdager du at du har å gjøre med en psykopat? Det er vanskelig. Men om du tenker deg om? Har du blitt invitert med en hyggelig kollega ut for å ta en øl, sittet og pratet om jobbrelaterte ting og så plutselig, helt uten forvarsel erfart at vedkommende blir iskald og uinteressert? Psykopaten har scannet deg og veiet deg for lett for sitt formål. Eller fått de svarene han/hun ville og har ikke bruk for deg mer.

I ekstreme tilfeller spiller psykopaten sitt spill helt frem til bryllupet har funnet sted. På brylluppsnattten oppdager du at vedkommende viser en side av seg selv som du aldri har sett før.

Hva med deg som er et nyttig offer? Som psykopaten har bruk for og kjører sitt spill i mot? Hvordan skal du finne ut at du har med en psykopat å gjøre før du er fanget? Det første du kan kjenne på er din intuisjon. Hvis det du har foran deg er for godt til å være sant, så er det kanskje nettopp det? Den fantastiske, forståelsesfulle mann/kvinne du har foran deg som erklærer at du er kvinnen/mannen i hans/hennes liv? Etter (litt for) kort tid? Sier intuisjonen din deg at noe er galt, så er det sannsynligvis det. Noe er galt, men de er sjarmerende, oppriktige, sexy, smigrende, så intuisjonen din blir svekket. Psykopaten tilbyr deg jobb, muligheter, kjærlighet, oppmerksomhet. Et fysisk tegn du kan se etter er øynene. Du ser at øynene scanner rundt som om de var et rovdyr. Ikke som folk flest som ser seg rundt, men konstant skanning av omgivelsene. Passiv agressivitet, de smiler falskt, du ser ikke at øynene smiler.

Hardware uten software

Psykopaten føler ikke som andre. De er som hardware uten software. De evner ikke å føle kjærlighet. De kan aldri bli “glade i” andre mennesker. De føler lite tristhet, depresjon eller ekte glede. De er tomme innvendig. Dere kjemiske system er som et rovdyrs. De reagerer på stimuli på en annen måte enn normale mennesker.

Psykopaten er opptatt av kun to ting. Makt og kontroll. Hverken glede, sorg eller kjærlighet eksisterer som ekte følelser i en psykopat:

 • De kan vær smarte, intelligente.
 • De kan kler seg ut som om de er velutdannede
 • De har ingen følelser. De føler ikke skam
 • De er aldri glad i noen. De er gode til å late som
 • De kan late som om de har følelser. Men vær ikke i tvil. De har ingen ekte følelser.
 • De er gjerne impulsive. Spontane og tar gjerne risiko
 • De er ofte “vinnere”.
 • De lyver konstant og hele tiden. De vil ikke tape.
 • De klarer å få deg til å føle deg dum og liten.
 • De tar aldri feil. Om de blir bedt om å si unnskyld, later de som. I stedet for å innrømme at de tar feil, snur de seg bort og velger et nytt offer.
 • Føler du at noe er veldig feil. Så er det gjerne feil. Følg magefølelsen og kom deg vekk. Det er ikke verdt å ta sjansen.

Hva gjør du om du er fanget? – En overlevelsesguide

Kom deg vekk. Skap avstand. Ingen kontakt. Absolutt ingen kontakt. Psykopaten vil prøve alle midler i boka for å få deg på kroken igjen. Spille på din samvittighet.

Skaff deg hjelp!

Du må ha noen som hjelper deg. Noen som vet hva det vil si å være fanget av en psykopat. Det nytter ikke med en psykolog eller lege som sier “ting kan ikke være så galt”. Jo det kan være så galt, og det blir verre. Du må snake med en som vet hva en psykopat er.

Hold munn om det!

Ikke snakk med dine venner om at du er utsatt for en psykopat eller forsøk å forklare til dem at vedkommende er en psykopat. De tror deg ikke. Husk at du har å gjøre med en mestermanipulator. Psykopaten har gjort hjemmeleksen sin og involvert alle rundt deg i ditt nettverk. Beskriver du psykopaten som det psykopaten er, er det ikke du som får sympatien.

Ikke konfronter psykopaten!

Ikke forsøk å snakke vedkommende til rette. Du taper garantert og påfører deg selv mer smerte og fortvilelse. Du er rasjonell og vil argumentere mot uretten. Psykopaten er ikke det. Du har ikke sjanse til å argumentere mot en psykopat. Psykopaten har ingen anger, er feilfri og snur alt opp ned. Psykopaten projiserer sine feil og mangler på deg og er en mester til å overbevise alle rundt deg til å fortelle at det er DEG det er noe galt med. Og de tror på psykopaten. Ikke på deg. Psykopaten har en enestående evne til å snu alt du sier i mot deg. Psykopaten skrur deg ned og gjør deg så liten at du nesten tror på det selv. Si ingenting. Ikke argumenter.

I Tabu forteller Tor Halstved om overgrep fra begge sin foreldre.

BESTILL BOKEN I DAG

Tor Halstved ble fra han var tre til sju år seksuelt misbrukt av begge sin foreldre. Det var også grov vold med i bildet. I Tabu! forteller han for første gang om overgrepene. Dette er første gang en mann i Norge i bokform forteller om overgrepene han ble utsatt for. Tor vil sette søkelyset på kanskje det største sosiale problemet vi har i Norge, nemlig at svært mange gutter og jenter blir seksuelt misbrukt som barn.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Snu ryggen til og gå vekk!

Vær sterk. Uansett hva psykopaten sier til deg så er din eneste respons taushet. Hold fast ved det. Uansett hva som kommer ut av munne på psykopaten, uansett hvilke teknikker psykopaten bruker for å mobbe deg, provosere deg, smil, være overlegen, taus og snu ryggen til. Ikke synest synd på psykopaten. Ingen sympati eller enighet med hva det måtte være. Vis at du ikke lar deg manipulere. Minste tegn på svakhet fra deg og psykopaten skyter inn en krok og tvinner deg tilbake.

Beskytt deg med bevis!

Ta vare på all dokumentasjon. Pass deg for alt du sier og skriver. Dine tekstmeldinger blir tatt vare på og blir snudd på hodet.

Tilgi deg selv!

Du skal aldri behøve å tilgi overgriperen, for det er nettopp det psykopaten er. Det koster mye å tilgi seg selv. Hvordan du kunne være så dum? At DU kunne la deg lure? Det første skrittet til å hele seg selv kan være å innse at du aldri skal tilgi psykopaten, men å tilgi seg selv. 

 

Dokumentar på NRK: Hva er en psykopat?

Filmar og bøker teiknar eit bilete av psykopatar som karismatiske, valdelege menneske som er heilt blotta for empati. Dei er like fascinerande som dei er skrekkelege. Men er dette biletet rett?

Dette kjennetegner psykopaten

Mangel på empati er gjerne et typisk kjennetegn på en psykopat, og ifølge psykolog og fagdirektør hos Psykopaten.info, Dag Øyvind Engen Nilsen, er det den følelsesmessige empatien de mangler og ikke den kognitive. Det er gjerne ikke noe galt med intelligensen til psykopaten, de kan kjenne igjen følelser når de ser dem, men de kan ikke kjenne på andres smerte, sier han til KK.no

Flere tusen Nordmenn er psykopater

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist har til NRK ett råd til dem som lever med en psykopat: – Dere burde springe!

Mitt liv som psykopat

Ordet «psykopat» får folk til å løpe vekk i frykt. Men psykopati er ikke så enkelt og svart-hvitt som de fleste tror. Og alle psykopater er ikke konebankere eller mordere. Om Fallon i NRK ytring.

Nyter andres smerte | forskning.no

De er vedvarende hensynsløse og krenkende i forhold til andres rettigheter, og de beskrives noen ganger som sosiopater eller psykopater. Innen psykologien blir …


Psykopaten – uten samvittighet | forskning.no

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere. Takk og pris, tatt i betraktning at mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder …

Psykopater kan slå på empatien | forskning.no

En psykopat er en person som både kan være overfladisk sjarmerende, manipulerende, som har lite skyldfølelse, og dessuten lite medfølelse med andre.

Psykopatenes språk | forskning.no

Psykopater bruker et mer rettferdiggjørende språk når de omtaler forbrytelsene sine, ifølge forskere som har analysert ulike morderes egne fortellinger.

—-

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne kommentaren? Vær den første til å kommentere! 

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. E-post på oppgis, men blir ikke vist noe sted. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som «Leserhistorie – med egne ord»? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer den og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt og vil gjøre det under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut.

Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er for mange en stor hjelp å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (3)

 1. Hei.Eg har opplevd ein psykopat den er i familien min,NN har vert tett opp til meg ei stund og trekkt seg under så har nn gått og lagt rykte om meg der nn bor og spertt dei videre i omgivelesn.NN kontrller kem eg snakka med og nn må ha kontroll over meg eg for ikkje gjera ting for meg sjøl.

 2. Anonymious1

  Psykopater bruker speiling for å få sympati og medfølelse.. Den syke satan jeg har hatt å gjøre med oppsøkte min nærme familie og simulerte sorg snørr og tårer pga ekteskapsbruddet.. mens han her i huset var en ond syk demonisk tulling! Likevel gikk mine i fella..?? Det oppsto en logisk brist av dimensjoner hos mine søsken og tantiser… og akkurat det vil jeg komme til bunns, i hvordan det var mulig å la seg lede til å forkaste alt av logikk og sluke alle løgnene hannes, UTEN Å SJEKKE FAKTA MED MEG!

 3. Anonymious1

  Psykopaten jeg hadde i hus satt å gråt etter kusinens begravelse..etter paråtyve gravøl med bror og fetter, som sier noe trøstende. Psykopaten hikster frem: jeg er trist for at jeg måtte oppleve dette med kusinen?? Han ga vel katta i henne men sørget for sin egen del som uforskyldt opplevde død i nær familie! Snakk om å være egosentrisk og så vemmelig syk k hodet at jeg ikke har ord..

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.