Psykopaten

Lucifers datter – den kvinnelige psykopaten

Finnes det kvinnelige psykopater og hva skiller de fra menn?

Når man leser om psykopaten omtales gjerne en mann. Men finnes ikke kvinnelige psykopater? Jo, det gjør det definitivt, noe mange artikler og leserhistorier på psykopaten.info forteller om.

Men hva skiller en kvinnelig psykopat fra mannen? Og er det like mange kvinner som er psykopater som det er menn?

Bente Klarlund Pedersen i den danske avisen Politiken sier at så mange som 2-4 prosent av befolkningen kan betegnes som psykopater, med 3-5 ganger så mange menn som kvinner.

Kvinner er annerledes

I andre artikler vi har lest opplyses det at ca 1 prosent av befolkningen er det vi kaller fullblods psykopater, men uansett refereres det til at det er langt flere menn som kvalifiserer som psykopat.

Ting tyder på at tallene er like høye for kvinnelige psykopater, men at hun fremtrer på en annerledes måte og at de rådende måleverktøyene ikke er tilpasset dette.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Spiller på sex og flørt

I følge forskning.no spiller den kvinnelige psykopaten oftere på sex og flørt for å dominere. Kvinnelige psykopater er dessuten flinkere til å forstå hva som skjer i andre menneskers hoder enn mannlige psykopater – uten at de bryr seg noe særlig om dette.  Den kvinnelige psykopaten kan ofte være den dominerende kona som utad spiller rollen som elskelig og hengiven.

Hun kan være en tyrann av en mor, som likevel får alle til å snakke om hvilken god mor hun er. Og hun kan også være den dyktige kollegaen eller sjefen, som i virkeligheten søker de lette utveiene og likevel tar all æren for det som blir gjort av andre på jobben.

Uansett hvilket maktmiddel hun bruker, er målet alltid å få suksess og bli beundret.

Psykopati er ingen medisinsk diagnose

Man skiller man mellom ulike typer av personlighetsforstyrrelser. Menn med utpregede psykopatiske trekk får gjerne diagnosen “dyssosial (antisosial) personlighetsforstyrrelse“.

 • Disse personene er hele tiden på jakt etter oppmerksomhet.
 • De er dramatiserende, følelsesmessig ustabile og viser overflatiske følelser.
 • De må være i sentrum av oppmerksomheten hele tiden, og de avbryter ofte andre for å dominere samtalen.
 • De bruker et svulstig språk til å beskrive hverdagshendelser, og de søker hele tiden ros og anerkjennelse.
 • De kan kle seg provoserende eller overdrive sykdom for å få oppmerksomhet.
 • De overdriver også vennskap og forhold, og de tror at alle elsker dem.
 • De er ofte manipulerende.

Psykopater virker sjarmerende, men er i virkeligheten manipulerende, løgnaktige og ofte aggressive.

Overfladisk

De har gjerne et overfladisk følelsesliv, føler ingen anger og siden de ikke evner å føle empati har de store problemer med å gjenkjenne følelser hos andre. Samtidig tror psykopaten gjerne at de er noe helt spesielt, og at de er hevet over vanlige lover og regler. Det er også grunnen til at det er overvekt av psykopater i norske fengsler.

Redskapet for å identifisere psykopati er sjekklisten «PCL-R», som ble utviklet basert på menn i amerikanske fengsler. Den beskriver 20 typiske trekk hos psykopater. Psykopater har mange av trekkene, men sjelden alle. Forskningen viser at om man følger denne sjekklisten så er det klart flest mannlige psykopater.

Testen er opprinnelig er utviklet på menn, så hele sannheten finner man ikke i denne konklusjonen: – Det er færre kvinner som ser ut til å være psykopater. Men det kan være et uttrykk for at testen er utviklet på menn

Forskningen skjer på mannlige innsatte i fengsler

Siden mannlige psykopater ofte havner i fengsel er det lettere å undersøke dem. Det er en av grunnende til at det nettopp er mennenes kjennetegn psykopati-begrepet bygger på. For å finne fram til kvinnene, må vi se etter andre trekk. Kvinnene vil ofte være mindre kriminelle og ikke så ofte bryte samfunnets regler og ha en mindre tendens til å tro at de er noe spesielt. Psykopatiske menn tyr også oftere til vold, mens kvinnene primært bruker andre midler: – De spiller mer på sex og flørt for å dominere.

“Kvinnelige psykopater er flinke til å avkode andre mennesker, og siden de samtidig er følelsesmessig avstumpede, gjør de ting som er umoralske. De unnlater ikke å gjøre noe fordi andre kan bli såret. Den kombinasjonen kan være farlig.”

Evolusjonen kan  forklare forskjellene

Selv om vi ikke kan si nøyaktig hvor mange mannlige og kvinnelige psykopater det finnes i dag, så vet vi at fenomenet ikke er nytt. Det er beskrevet psykopater i tekster som er tusenvis av år gamle, og undersøkelser viser at psykopater finnes på tvers av alle verdens kulturer.

Evolusjonært sett burde psykopatene ikke ha overlevd. Mennesket er et sosialt vesen, så atferden deres passer ikke inn i et samfunn for man lykkes som gruppe om alle tar vare på hverandre. Svaret på dette kan være at overlevelsen kan skyldes at mannlige psykopater ikke er opptatt av kjernefamilien.

Den mannlige psykopaten sprer ut sæden sin på så mange som mulig og blir ikke hos moren. De skifter ut relasjoner ofte og er alltid på farten. Derfor er selve livsførselen deres en overlevelsesstrategi som har ført psykopatens gener videre. Kvinner i et evolusjonært perspektiv har lykkes om de har vært mer forståelsesfulle og fokusert på å holde familien sammen. Derfor gir det mening at kvinnene er mindre aggressive og flinkere til å lese følelser og sosiale samspill.

Vi kan ikke behandle psykopater – enda

Litteraturen konkluderer med at man ikke kan behandle psykopati. Uansett om du er mann eller kvinne, og selv om du føler deg helt normal, skal du ikke tro at du ikke har noe til felles med psykopatene. Vanlige mennesker scorer i gjennomsnitt seks poeng på psykopatisjekklisten, mens psykopater typisk vil score 25 poeng eller mer. 

Psykopatiske trekk har vi alle sammen

Men psykopati er ikke noe man kan ha mer eller mindre av. Har du truffet på en psykopat, er rådene entydige: Snu ryggen til og kom deg vekk! Du kan ikke forandre en psykopat. En fullblods psykopat har sannsynligvis en medfødt defekt som ikke kan repareres.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

I  den engelske artikkelen ” “LUCIFER’S DAUGHTER” – INTRODUCING THE FEMALE PSYCHOPATH, skriver Professor Simon Baron-Cohen at den kvinnelige psykopaten er udsedvanlig kalkulerende. Som sin mannlige motpart handler de bevisst umoralsk. De er klar over sin ondskap, men bryr seg simpelthen ikke, da evnen til empati er totalt fraværende. De er opportunistiske og usympatiske mot andre, men også svært så kompetente til å “emulere” følelser og empati. Men falskt.

Vi gjengir innledningen her og linker til hele artikkelen.

Contents:


1.) Introduction
2.) Characterisation of the Female Psychopath
3.) Female Psychopathic Interpersonal Methodology
4.) Psychopathic Women & Sex
5.) In Closing
6.) Relevant Reading

1.) Introduction:

Dark triad women are women who possess zero negative empathy disorders; a “zero negative empathy disorder” is a term coined by autism researcher Simon Baron-Cohen of Cambridge University. It effectively means: “a lack of affective empathy” (the ability to feel what another feels as they feel it, eg: sadness) in combination with a lack of moral concern for the well-being of others. Both must be present to constitute a zero negative empathy disorder, otherwise we end up with a different classification of empathy disorder such as autism.

Zero negative empathy disorders predominantly include narcissists and psychopaths, as well as borderlines to a lesser albeit significant extent. It excludes those on the autistic spectrum who are empathy-deficient, but typically neither Machiavellian nor morality negative. This article is based upon a woman who was in my estimation a type P (psychopath) or if we are to use a clinician’s term, a woman with anti-social personality disorder (ASPD).

..

LES hele artikkelen her: LUCIFER’S DAUGHTER” – INTRODUCING THE FEMALE PSYCHOPATH.

 

LES OGSÅ:

Sjekk litteraturlisten og bøker du kan bestille 

Diagnose: Psykopat! Kan noe gjøres?

Kvinner kan også være psykopater (Politiken, dansk)

“Beware the psychopath”  – Artikkel på engelsk, psykopaten som samfunnsbygger

—-

Besøk også våre Facebooksider.

Har du møtt på en kvinnelig psykopat? Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen?

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Vi du fremstå med ditt fulle navn, skriver du det i stedet for «Anonym». Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

 

 

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (6)

 1. Anonym

  Jeg er en voksen dame som forholdsvis sent i livet fant ut at jeg egentlig liker damer. Ble kjent med en dame med samme interesser for 5 år siden. Hun er gift og har familie. vi ble gode venninner, men etterhvert innrømte hun at hun var interessert i meg som kvinne også. Det ble mye flørting og jeg ble faktisk forelsket. Da begynte kaoset. Hun bruker at jeg er forelsket. Hun krever masse oppmerksomhet og gir ingenting tilbake. Hun krever at jeg er tilgjengelig, men bruker selv familien sin som grunn til å ikke ha tid. Hun booker meg 24/7 med å lage avtaler hun ikke holder (seff har hun gode grunner). Hun forventer svar på meldinger etc døgnet rundt umiddelbart, men svarer selv ofte ikke på mange timer. Kritiserer jeg det ender det alltid med at hun fremstiller meg som sur, grinete og sjalu selv om jeg absolutt ikke er det. Jeg stiller 100%for henne også som venninne, men får aldri noe tilbake. Hun skylder meg en del penger fordi det er helt ok å be meg om å legge ut uten å betale det tilbake. Og jeg har faktisk ganske dårlig råd i motsetning til henne. Hun sier seff at hun aldri har nok penger og at hun har en gjerrig mann, men samtidig kjøpet hun det hun har lyst på. Spesielt dyre møbler osv.
  Kunne fortsette i det uendelige. Hvorfor får jeg ikke bare fra henne? Hun gjør meg jo syk. Tror at jeg misforstår alt, at jeg er en dårlig venninne som bare krever.???? jeg tror jeg har skjønt spillet hennes nå, men kommer meg ikke løs fra henne. Hver gang jeg prøver å sette foten ned gråter hun og forteller meg hvor mye jeg betyr for henne (noe hun ikke ofte gjør ellers). Jobber nå virkelig med meg selv ????

  • Maylill

   Du må komme deg vekk fra henne. Men du må IKKE fortelle henne at du forlater henne. Da kommer du deg aldri vekk. Krisesentrene har steder der du kan bo hemmelig til du har fått deg et annet sted å bo. De forstår hva en psykopat er, og du vil møte andre som har erfart særlig mannlige psykopater. De forstår deg. Hvis du ikke forlater henne, kommer hun til å bryte deg ned mer og mer til du ikke klarer å bryte. Du blir ødelagt. Og hvordan klarer du å ha et forhold til en kvinne som er gift med en mann?
   Min mann og jeg lever her med en kvinnelig narsissist (også psykopat), men vi har vendt henne ryggen, og har ikke kontakt med henne. Vi skal flytte herfra for å komme oss vekk. Vi håper da at vår adresse kan holdes hemmelig for privatfolk: kode 7. Ellers vil hun nok forfølge oss. Hun har beskyldt meg for mange ting jeg ikke har gjort, og svertet meg overfor andre. Ødelagt vennskap mellom meg og andre. Hun lyver glatt hele tiden uten å blunke. Hun har ikke samvittighet og medfølelse, og hun VET at hun er ond, men er kry og stolt av det. Og en masse annet har hun sagt og gjort. Hun projiserer ekstremt, og hun er ekstremt sjalu. Alt er ekstremt med henne, og hun er veldig intens.

 2. Anonym

  Tenkte akkurat over noe. Hvorfor min mor er så ekstremt opptatt av å psyke meg under hennes nivå, som er veldig langt nede. Hvor ville jeg ha endt opp under det nivået? = Usynlig! Det er USYNLIG hun er ekstremt opptatt av at jeg skal være. Hun tåler ikke at andre viser meg oppmerksomhet. At jeg mestrer ting. Beveger meg. Ikke står bom fast. Hun nekter å innse. Gir aldri opp. Besatt av å trykke ned, ned, ned. Heldigvis, klarer nå å le av henne. Ser at hun er veldig liten. Svak. Dum. Bare dumt at ingen andre innser det. Kun på min fars side. Heldigvis der jeg har arvet hjernen min fra. Noe min mor nekter å innse. Må bestandig påstå at det er henne jeg er lik. HM! Så hun beskriver seg selv da når hun nedlesser meg med sine egne feil og mangler. Puh! Bare å gi opp!

 3. anonym.

  Jeg sier hjelp? Hvor og hvem kan hjelpe meg? Hvor finner jeg hjelp og noen som kan veilede meg? Min sjef er psykopat. Jeg gjør alt jeg kan for å komme meg videre og få et nytt jobb. Dette kommer ta livet av meg. Jeg mår så dårligt av all psykisk terror at jeg blir som et vilt dyr som prøver komme undan en fiende. Jeg har en lege som som jeg trur ikke forstår meg, hun sender sms:er til min bursdag. Det ser harmløst ut men jeg mår så dårligt fordi jeg vet det går på å psyke meg. Inget som skal gjøres korrekt blir gjort korrekt før meg men gjøres korrekt andre veien. Det blir mitt eget problem å ordne opp for meg selv. Det koster meg masser av penger til advokat, jeg blir anklaget for ting som jeg ikke skal bli anklaget for. Har vi møte og det skal skrives referat så skrives referatet på et sett så det ser ut som at jeg er en meget besværlig person. motsatte siden lar ting henge i luften. Jeg har ønsket Mange ganger at jeg skal kunne fly unden et sted og ikke noen skal finne meg. At jeg skal dø. At jeg skal kunne sove bort allt. Jeg spør gang på gang finns det ikke noen som kan redde meg uten at jeg skal bli ruinert? Hjelp!

 4. Håper

  Bra opplysende artikkel. Takk. Godt at det erkjennes at det er like mange kvinnelige psykopater som menn, dette er helt riktig etter min erfaring. Det som jeg synes er trist å lese er at de kvinnelige psykopatene/ med psykopatiske trekk ikke er like kriminelle, for det er de. Men de slipper unna med det, muligens p.g.a at de nettopp er kvinne. Det jeg har vært vitne til i en årrekke er kvinner som igjen og igjen begår kriminelle handlinger. Bl.a samværssabotasje, økonomisk utroskap, svindel, stjeling, ærekrenkelse, forfølging av ofrene, falske anklager m.m. Forskning viser også her i Norge, at flere mødre enn menn slår sine barn, det som da er så forferdelig er at det ofte er disse kvinnene som ender opp med eneomsorgen for barna. Nå må man begynne å kalle en spade for en spade, og ikke dømme eller la vær å dømme utifra hvilket kjønn man er født som.

 5. Anonym

  Har en kvinnelig psykopat i nærmeste familie. Min datter, som nå er 34 år har bort i mot alle trekkene som finnes. For 5 år siden ble det endelig nok av påfunn, hersketeknikker, baksnakking og sinne, etterfulgt av trusler om vold, jeg brøt all kontakt for selv å overleve. Det som er tragisk er at hun har to barn som jeg nå ikke får ha kontakt med. Hennes far, som jeg levde med i 15 år og som brøt meg helt ned som menneske, har de klassiske tegnene på en psykopat. Hun ville ikke la meg være i fred så det endte med en politianmeldelse etter flere trusler fra hennes side. Nå sitter jeg igjen med en stor sorg etter å ha mistet både ett barn og to barnebarn. Å ingen rundt oss skjønner hvorfor jeg ikke har kontakt. Det har hun nemlig, på sitt eget forkvaklede vis, greid å få til. Dermed har jeg mistet kontakten med mange flere. Vet at dette bruddet var nødvendig, men jeg vil bestandig sitte igjen med savnet.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.