Psykopaten

Psykopaten hater julen

Psykopater liker ikke høytider. Egentlig liker de ingenting som gleder normale mennesker, men høytider synes å være en ekstra tung tid for psykopater. Derfor bare MÅ de ødelegge dem. En psykopat har problemer med å forstå hvorfor normale mennesker finner så mye glede i høytidene, spesielt julen. Psykopatens logikk synes å være at det han/hun ikke selv finner noen glede i (og det er det meste) skal heller ingen andre få glede seg over. Mange ofre har derfor vonde minner om julen som psykopaten gjorde sitt ytterste for å ødelegge.

Selv lenge etter bruddet kan julen og andre høytider derfor være en ambivalent tid, som ofre går inn i med skepsis.

Ironisk nok er det også i høytidene mange ofre savner psykopaten mest. Kanskje ble det aldri noen langvarig relasjon eller ekteskap mellom offeret og psykopaten, og selv om offeret intellektuelt er glad for at det aldri skjedde, så er julen en tid hvor tanker omkring hvordan psykopaten feirer sammen med den nye partneren ekstra påtrengende.

Glem ikke Null Kontakt

Det er derfor et passende tidspunkt å minne hverandre på hvorfor NK (null kontakt) er så viktig.

Jeg hadde selv mange rare opplevelser med psykopaten. Jeg husker et år for ikke så veldig lenge siden da vedkommende ringte meg på nyttårsaften, for å ønske godt nyttår. Det lå ikke i kortene at vi skulle feire sammen. For det første befant vi oss langt fra hverandre på det tidspunktet. For det andre var det ikke direkte en romantisk relasjon vi hadde (selv i dag klarer jeg ikke å definere hva psykopaten ville med meg, annet enn å opprette et dominansebånd), og dette er et viktig poeng for dette innlegget kan være like relevant for psykopatiske venner eller familiemedlemmer. Men jeg elsket denne personen og ble derfor svært glad da vedkommende ringte. Null kontakt

Samtalen varte i bare ti minutter, men på den korte tiden klarte psykopaten både å sjalusifabrikkere, devaluere, og tåkelegge.

Jeg vil ikke gå inn i den konkrete ordutvekslingen vi hadde (selv om jeg fortsatt husker den tydelig som om det skjedde i går). Jeg kan fortelle at jeg fikk høre inngående om en annen felles venn, hvor snill denne vennen var og hvor viktig for psykopaten det var å ha denne vennen i livet sitt. Psykopaten forsøkte å triangulere meg med denne vennen. Antakelig ønsket psykopaten en emosjonell reaksjon fra meg. Jeg skulle gi uttrykk for misnøye med at denne vennen ble viet så mye oppmerksomhet, avsløre min sjalusi, og dermed gi psykopaten verdifull narsissistisk forsyning.

Dette skjedde imidlertid ikke. Selv om jeg den gang ikke visste hva sjalusifabrikkering eller triangulering er, så fikk psykopaten ingen emosjonell reaksjon fra meg. Jeg forholdt meg rolig og var oppriktig glad for at psykopaten hadde funnet en åpenbart meget god venn, selv om jeg synes det var merkelig at “vår” nyttårssamtale skulle dreie seg så mye om denne vennen. Som følge av min fraværende reaksjon så ble psykopaten derfor tiltakende i dårlig humør utover den korte samtalen, og jeg forstod ikke hvorfor. Samtalen endte brått med en susende devaluering, da vedkommende forkynte at “jeg har bedre ting å bruke pengene på enn det her” og la på.

Psykopaten ønsket antakelig med dette utsagnet å ødelegge min nyttårsaften, i det minste å legge beslag på mine tanker og oppmerksomhet resten av kvelden. Jeg skulle fundere på “hva mente han/hun med det?”, muligens ha dårlig samvittighet for å ha opprørt psykopaten og ikke under noen omstendigheter få noen som helst glede ut av høytiden.

For dette er slik psykopater opererer. 

Jeg var hjernevasket

Men her skal jeg fortelle deg noe finurlig. Jeg gikk ikke og surmulet resten av kvelden. Tvert i mot, jeg svevet på en sky. Hvorfor? Fordi psykopaten, dette mennesket som jeg elsket og savnet mer enn noe annet, hadde ringt. Vedkommende hadde viet noe av sin kostbare oppmerksomhet og tid til meg. Jeg følte meg privilegert og var bombesikker på at dette var et tegn på at psykopaten gjengjeldte mine sterke følelser.

SÅ hjernevasket var jeg. Så programmert kan offeret altså bli. Er det noe rart at den psykopatiske mishandlingen eskalerer og når gigantiske høyder innen offeret våkner opp og reagerer?

Devaluering og manipulering fungerer så kamuflert at man trenger tid og avstand borte fra psykopaten for å oppdage at det i overhodet forekommer. Så kamuflert som å ringe på nyttårsaften for å mishandle, under påskudd av å ønske “godt nytt år”.

Derfor er Null Kontakt (NK) så viktig. 

NK er for å unngå nettopp slike telefonsamtaler som den jeg hadde med psykopaten på nyttårsaften. NK er for å forhindre at psykopaten har mulighet til å nå deg. For alt som skal til, er bare noen få minutter i samtale, eller et par tekstutvekslinger, for å snu dagen din på hodet.

NK er først og fremst for din skyld, for å beskytte deg selv. I motsetning til “taushetskuren” som psykopaten ofte ordinerer til sine ofre, så kan NK ikke være for å straffe psykopaten. Hvis du innfører NK for å fremprovosere en reaksjon hos psykopaten, fremtvinge en unnskyldning eller rett og slett for å vise at du er fornærmet så er du ikke klar for NK. Du deltar fortsatt i spillet. Hva du da egentlig gjør, er å ordinere din egen taushetskur.

Du må forstå inn til marg og bein at psykopaten er skadelig for deg, innen du kan innføre NK og mene det!

Du må være så utmattet av manipulering, skuffelser og brutte løfter at NK oppleves som en befrielse.

Jeg oppfordrer leseren til å innføre NK før det har gått så langt. NK bør innføres så snart man mistenker at partneren eller familiemedlemmet det er snakk om, er forstyrret. Men innfører man NK innen man er kommet så langt som beskrevet over, så krever det en enorm viljestyrke og selvdisiplin av deg for å opprettholde den, ganske enkelt fordi man ikke er mishandlet nok. Man føler ikke tilstrekkelig avsky for psykopaten og elsker kanskje vedkommende fortsatt. Trangen til å bryte NK og sende psykopaten en aldri så liten sms, angre på NK eller be om tilgivelse kan i disse tilfellene være enorm, spesielt nå i julen. Man håper innerst inne også at psykopaten selv skal ta kontakt, og i starten av NK sjekker man ofte telefonen ustanselig, for å se om det har kommet et ubesvart anrop eller en melding. Det er normalt å ville bli husket av en person som var så viktig for deg, og som du trodde følte det samme om deg.

Derfor bør du forsøke å se stillheten fra psykopaten som en befrielse. Tenk på telefonsamtalen jeg selv opplevde. Med NK kan ikke psykopaten lenger manipulere deg, heller ikke på avstand. Forsøk å nyte det! Denne stillheten er din start på veien mot å bli hel igjen.

Beskyttelsen NK gir deg, går begge veier. Den skal forhindre psykopaten fra å nå deg, men også deg fra å nå ham/henne. Du må derfor blokkere psykopaten på telefonen, slik at ingenting når gjennom. Hvis psykopaten forsøker å henvende seg, så vil du aldri oppdage det. Og det er hensikten!

Hvis du får vite at psykopaten har forsøkt å kontakte deg, så starter nemlig tankespinneriet igjen.

Hvis du ikke har blokkeringsfunksjon på telefonen, så må du seriøst vurdere å bytte nummer, til et nummer psykopaten aldri vil få vite om.

Blokker psykopaten i alle kanaler

Det er ikke tilstrekkelig å blokkere psykopaten på telefonen. Han/hun er mester i å manipulere via sosiale medier, og må også blokkeres der. Igjen, dette er like mye for å forhindre deg i å smugtitte på hans/hennes profiler på facebook, instagram, whatsapp osv. Blokker på alle medier!

Selv hadde jeg meget svak viljestyrke i begynnelsen av NK. Jeg blokkerte psykopaten på FB, men avblokkerte igjen, hele tiden. Dette skjedde flere ganger i uken. Jeg var hektet og farlig nysgjerrig, og det var altfor enkelt å avblokkere for å ta en liten titt på hva psykopaten hadde foretatt seg. Slik holdt jeg på i to måneder. Jeg hadde ikke godt av det og kom ikke videre i min rehabilitering. Jeg forstod at jeg ikke kunne fortsette slik, men problemet var at kontrollen fortsatt lå hos meg.

Til slutt klarte jeg det kunststykket det var å istedet for å blokkere psykopaten, få psykopaten til å blokkere meg! Det forutsatte at jeg en enkelt gang måtte bryte NK for å be psykopaten om denne tjenesten. Vedkommende gjorde som jeg ba om. Det å miste kontrollen gjorde at jeg umiddelbart slappet av. Jeg hadde ikke lenger muligheten til å leke “blokker-avblokker” leken fordi den var ute av mine hender. Det å vite at det ikke lenger spilte noen rolle om jeg ble fristet, flyttet fokuset mitt fra å lure på psykopatens gjøren og væren, over på andre ting.

Og dette må være målet med NK; gjør det så vanskelig som mulig for deg selv å bryte den.

I tillegg til å beskytte deg selv fra innkommende og utgående kontakt, så vil NK hjelpe deg med å se relasjonen og mishandlingen i et mye klarere lys. Fravær av manipulering vil gjøre at du tenker i fred. Du vil bli overrasket over hvor mye mishandling som plutselig trer tydelig frem, som du aldri klarte å se mens du fortsatt var i kontakt med psykopaten.

Når du får slike øyeblikk av klarhet, hvor mishandlingen blir like tydelig som sort på hvitt, så skriv episodene ned på papir. Skriv konkret hva som ble sagt og gjort, og din nåværende tolkning av situasjonen med dine nye kunnskapsbriller. Papiret med de nedskrevne episodene henter du så frem hver gang kognitiv dissonans gjør deg nostalgisk og du savner psykopaten. De nedskrevne eksemplene på mishandling vil minne deg på hvorfor du har innført NK.

Fjern avhengigheten og det psykopatiske bånd

Enda en hensikt med NK er tid. Tid uten psykopaten vil først fjerne avhengigheten, deretter slite det psykopatiske bånd – din usedvanlig sterke emosjonelle tilknytning til psykopaten. Dette vil ta lang tid, men du vil oppdage at psykopaten oppleves fjernere jo lenger du klarer å opprettholde NK.

Noen kontaktpunkter er utenfor din kontroll, og jeg snakker her om felles venner og bekjente. Noen av dem kan – helt uvitende om din tilstand – gi deg informasjon om psykopaten du ikke vil ha. Disse velmenende men skadelige menneskene må du fortelle at du ikke ønsker slik informasjon. Hvis ikke de respekterer dette så må du kutte kontakten med dem også.

Enkelte felles bekjente er ikke velmenende. De bringer deg informasjon om psykopaten fullt bevisste om hvordan det påvirker deg. Antakelig bringer de også informasjon den andre veien – om deg til psykopaten. Disse menneskene er psykopatens håndtlangere. De er farlige for ditt velvære og du må hurtig identifisere hvem de er, og unngå kontakt med dem.

Veronica Kristoffersen

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen personlige bok som oppfølging til suksessboken "Jeg er fremdeles her". Boken står støtt på egne ben og tar deg gjennom en reise fra hun våknet opp etter sitt selvmordsforsøk. Hun kommenterer sin reise og deler sine opplevelser med små dikt. Hun er den første som sto frem i en bok under fullt navn og fortalte ALT om livet med en psykopat. Pris kr. 249,- pluss frakt (kr.50,-) Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

NK er som du ser omfattende, og krever nærmest en omlegging av hele ditt liv slik du kjenner det. Det er dessverre nødvendig.

Enkelte ofre må gå så langt som å flytte geografisk bosted, for å unngå kontakt med psykopaten.

Finnes det virkelig ingen belønning eller gulrot for alt dette strevet? Det kan virke blodig urettferdig at offeret må omorganisere hele sin hverdag, mens psykopaten upåvirket lever livets glade dager, som regel med en ny partner.

Null kontakt er den beste måten å hevne seg

Joda, det finnes en belønning. I forrige innlegg om “Raseri, hat og hevntanker” så nevnte jeg at NK er den beste hevnen du kan påføre psykopaten. Her er hvorfor:

Psykopaten lever og ånder for kontroll, makt og å vinne over andre mennesker. Hans/hennes personlighetsforstyrrelse gjør dem uovervinnelige i egne øyne. De er elsket, respektert og beundret av alle. De har en gudegitt rett til å behandle andre etter eget ønske.

Ved å innføre NK fratar du psykopaten all kontroll og makt over deg og ditt liv. Du nekter ham/henne innsyn, og du viser at du kan leve videre uten ham/henne. Jeg kan love deg, at psykopaten hater det. Han/hun vil dog ikke vise deg dette. Faktisk vil de oppjustere inntrykket av det perfekte liv på sosiale medier og overfor felles venner. De vil gi inntrykk av at hvis du kan leve videre uten ham/henne, så kan psykopaten leve enda bedre uten deg. De skal vinne også denne kampen, som alt annet.

Men de konkurrerer forgjeves. For du har trukket deg ut av spillet.

Med NK så forteller du psykopaten; “du er ikke så viktig som du tror du er. Se meg klare meg uten deg”.

Du skal selvfølgelig ikke fortelle psykopaten dette direkte. Det ville være å bryte NK, og å fortsatt delta i spillet. Men dette er signalet du sender psykopaten, og tro meg – han/hun fanger det opp.

Det er nå psykopaten begynner å bli fustrert og desperat. Oversvevinger kan dukke opp når som helst. Se dem for hva de er – krampetrekninger fra en demon som forstår at han/hun er i ferd med å miste kontrollen. Ikke responder på dem! Stå imot. Vær sterk. Dette er psykopatens lokkesang, som fører deg til havari hvis du biter på.

Se også dette som en seier. Men igjen – uten å delta i spillet.

Til syvende og sist er hevnen trist, både for deg og for psykopaten. For medmenneskeligheten.

Psykopaten hadde deg, og mistet deg. Du elsket denne personen, du var villig til å gjøre hva som helst for ham/henne. Du var snill, tolerant og medfølende. Du gledet deg over samværet dere hadde. Du brydde deg, du følte omsorg.

Psykopaten hadde ikke evnen til å sette pris på deg, og misbrukte din kjærlighet. Psykopaten valgte å spille et manipulerende spill med deg – fordi det var spennende – istedetfor å verne om deg og den beundringen du viste ham/henne.

Dette er ikke annet enn et tap for psykopaten. Han/hun klarer ikke å identifisere det som et tap, men han/hun vet at du er en god person og et eller annet sted inne i den dypt forstyrrede psyken, så forstår psykopaten at han/hun mistet en skatt som aldri kan vinnes tilbake. Som ble gamblet bort, helt unødvendig.

Et slikt tap er så vondt å innse, at psykopaten er nødt til å svartmale deg i sin bevissthet for å rettferdiggjøre tapet.

Å svartmale velmenende mennesker, som bare har vært snille og ønsket deg godt, er en egenskap forbeholdt de antisosiale personlighetsforstyrrelsene. Ingen normale mennesker, eller personer rammet av andre forstyrrelser enn de antisosiale, klarer dette. De gjenkjenner godhet for hva det er, og setter pris på det.

HADES

“Hades” er den mytologiske betegnelsen på helvete. Det blir også brukt om selve djevelen; kongen av helvete – kalt Hades. Helvete blir i mytologien også omtalt som “dødsriket”.

Psykopaten er både dødsriket og kongen av det.

Han/hun er ikke en du ønsker å bli kontaktet av i julen. Gå derfor ikke og drøm om eller håp på en henvendelse fra selveste Hades. I julen vil du ha sinnsro og fred.

Ikke la Hades kontakte deg, slik som han gjorde med meg på nyttårsaften, for å fortelle deg at du ikke er verdt noenting. Ikke engang pengene han/hun bruker på telefonoppkallet.

Det er ikke en slik jul du ønsker deg. Bruk den på deg selv, venner og familie som vil deg vel. De som alltid er der, uten drama, uten å føre deg bak lyset. Det er disse som fortjener din verdifulle oppmerksomhet og omtanke.

Vi får tid til ett innlegg til om noen dager, innen vi slipper julefreden til. Det skal handle om takknemlighet.

Veronica Krisoffersen Jeg er fremdeles her

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Du har dannet et psykopatisk bånd med en person når du kjenner deg igjen i det meste av dette:

 • Når de nærmeste rundt deg reagerer negativt på din relasjon med psykopaten, men du dekker over, unnskylder og forsvarer.
 • Når psykopaten viser et mønster hvor han eller hun ikke leverer, men du likevel fortsetter å håpe at løftene skal innfris.
 • Når det er repetitive og ødeleggende krangler som ingen vinner.
 • Når andre er forbauset og forskrekket av hvordan du blir behandlet, men du er det ikke selv.
 • Når du er besatt av å bevise at noen tar feil, som kritiserer relasjonen du har med psykopaten.
 • Når du sitter fast fordi du vet at hva psykopaten gjør er destruktivt, men du tror du ikke kan forandre det.
 • Når du er lojal mot psykopaten selv om du holder hemmeligheter for ham/henne som kan skade andre.
 • Når du i stedet for å flykte faktisk forsøker å komme nærmere psykopaten, i håp om at han/hun da skal stoppe mishandlingen.
 • Når psykopatens karisma, talent eller bidrag gjør at du overser nedverdigende, utnyttende og destruktive handlinger.
 • Når du ikke klarer å løsrive deg fra psykopaten, selv om du har mistet tillit til ham/henne, ikke liker ham/henne eller bryr deg om denne personen.
 • Når du faktisk savner relasjonen med psykopaten og ser tilbake på det med nostalgi, selv om relasjonen var forferdelig og nesten ødela deg.
 • Når du skjuler psykopatens ødeleggende handlinger mot deg fordi han/hun også har gjort gode ting.
 • Når din relasjon med psykopaten har en historie med brutte løfter og avtaler som du blir bedt om å overse.

  Forfatteren av dette innlegget har også publisert dette og flere gode artikler på sin blogg Psykopati og kjærlighet

  LES OGSÅ:

  8 tegn på at du svømmer i gift i forholdet

  Psykopatens mur av taushet

  Hvem er det som blir offer for psykopaten?

  10 gode råd – hvordan bryte med psykopaten

  —–

  Besøk også våre Facebooksider.

  Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

  Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Vi du fremstå med ditt fulle navn, skriver du det i stedet for «Anonym». Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre. 

  Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

  Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.