Psykopaten

Hvor farlig er psykopaten?

Snu ryggen til psykopaten

For enkelte ofre er psykopaten meget farlig, de har opplevd livstruende situasjoner for psykopatens hånd, og i sjeldne tilfeller har de mistet livet. Det er ingen tvil om at et menneske som ikke har evne til empati og medfølelse, kan få seg til å gjøre hva som helst – i teorien. 

Det er ingen tvil om at psykopatene har vært farlige for vår sjel, livsglede og sunne fornuft. Når jeg spør hvor farlig psykopaten er, så snakker jeg imidlertid om hvor direkte livstruende psykopaten er.

Dette innlegget blir av en mer refleksiv og hypotetisk art. Det finnes ingen måleenhet som kan fortelle oss hvor farlig vår respektive psykopat er, skriver forfatteren av bloggen “Psykopati og kjærlighet” i dette innlegget.

Se det store bildet

Uten at jeg vil bagatellisere opplevelsene til ofre som har vært utsatt for livstruende situasjoner, så vil jeg i dette spørsmålet se det store bildet, og her er det viktig å holde tunga rett i munnen og benene godt plantet på jorda, for vi er grundig foret med sensasjonelle historier om psykopater som myrder, voldtar og terroriserer.

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Så kommer vi til det punktet i vår egen rehabilitering, hvor vi oppdager at også vi har hatt en nær relasjon med en psykopat.

Det første som da naturligvis dukker opp i vår fantasi, er de sensasjonelle historiene vi har lest, sett og hørt. Vel, for å være direkte – disse historiene hjelper oss ikke nå. Josef Fritzl, Hannibal Lecter og Ted Bundy.

Til og med bøker gitt ut av ofre for psykopater. Bestselgere. Ofrene for de alvorligste psykopatiske overgrepene fortjener vår empati og vår oppmerksomhet, men når vi skal håndtere vår egen situasjon med psykopaten, så hjelper det ikke med ofre som forteller oss hvordan de ble banket gule og blå, hengt opp i kroker og stengt inne på soverommet i atten år.

Hvorfor hjelper det oss ikke? Fordi disse historiene tilhører mindretallet.

De fleste av oss ble ikke fysisk mishandlet. Vi ble ikke engang isolert fra vårt nettverk. Vi hadde likevel en relasjon til en psykopat, og vedkommende oppnådde å utrette stor skade på oss. Det hjelper oss derfor ikke i vår jakt på sårt tiltrengt bekreftelse, å lese de verste offerhistoriene, fordi det får oss til å tvile på vår egen sannhet; om vår mishandler faktisk er en psykopat. Vi opplevde jo ikke den grove mishandlingen som selger!

Og hvis tvilen sår frø i oss, da kommer selvbebreidelsen tilbake som en boomerang, “hvis han/hun ikke var psykopat, da må han/hun ha vært innenfor normalen, og jeg må ha vært medskyldig i å fremprovosere giften”.

Å lese slike sensasjonelle historier er også skadelig av en annen årsak, fordi vi ved å lese de skumleste historiene tror at vår psykopat da nødvendigvis også er kapabel til å utgjøre en like stor trussel mot oss.

Monsteret vokser

Problemet for mange er, at i etterkant av bruddet, så “vokser” bildet av psykopaten i vårt indre, slik at det som en gang var en “ubehagelig, men harmløs” person, etterhvert som tiden går tiltakende blir et monster. Dette er også et problem med NK (null kontakt). Selv om NK er nærmest obligatorisk for å kunne komme videre i livet, så gjør den økende tidshorisonten at vårt realistiske bildet av psykopaten som vi en gang tilbrakte vår daglig med, blir tiltakende preget av fantasi.

Til slutt er monsterbildet av psykopaten i vårt indre vokst seg så stort at vi nesten ikke kan sove om natten lenger. Vi opplever angst og uro på dagtid, og har mareritt om natten. Familieliv og jobb blir lidende. Og alt på grunn av en indre demon. En demon som kanskje ikke lenger kontakter oss eller har interesse av oss. Men demonen lever videre i vårt indre.

Jeg vil advare mot å lage et problem som ikke lenger er der. Ofre har mange ting å slite med i etterkant av en relasjon med en psykopat. Vi skal ha vår virkelighetssans tilbake, vårt sosiale liv og vår selvverd. At man i tillegg skal være redd for en person som kanskje ikke er der, trenger vi ikke.

Å lese og lære om psykopati er viktig for å forstå hvordan man har blitt manipulert, og for å plassere skylden der den hører hjemme – hos psykopaten – når han/hun antakelig har brukt mange ressurser på å plassere den hos deg. Men all kunnskapen vi tilegner oss, har altså den bakdelen at vi tillegger nettopp vår psykopat mer truende egenskaper enn han/hun faktisk er i besittelse av.

Mange mennesker med antisosiale personlighetsforstyrrelser faktisk er feige.

De er avhengig av “røyk og speil” – effekter som enten skal gjøre agendaen deres diffus (røyklegging) og dermed oss som ofre usikre og utrygge, eller effekter som forsterker skremselseffekten (speiling) de har på oss. At psykopaten liker å skremme sine ofre er sikkert, men de fleste har ikke så mye mer å by på, enn nettopp effekter. Taushetskuren er nettopp en slik røyk-og-speil-effekt. Det er en skrekk psykopaten setter i deg, i trygg avstand, og uten å løfte en finger. Og den er like feig som den er skummel.

Hvis du sitter hjemme i din stue, og merker at angsten vokser fordi du har lest så mye skremmende om psykopaten, så forsøk å tenk etter hvordan nettopp din psykopat var. Hvordan var det å oppholde seg i samme rom som ham/henne? Var det ubehagelig? Hvis ja, var det en reell grunn til det, eller var det mer en fornemmelse? Var du noengang i direkte livsfare?

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn! Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Jeg husker selv hvordan jeg ofte følte ubehag i nærheten av min psykopat. Vedkommende var ofte aggressiv, og det kunne virkelig være minebelagt å bevege seg i samme rom. Jeg husker også at psykopaten en gang var parat til å angripe meg fysisk. Men jeg klarte å avverge det, og det skjedde bare denne ene gangen.

Hva jeg også husker, er det usikre, stakkarslige og unnvikende kroppspråket psykopaten fikk, den eneste gangen jeg noengang opponerte mot vedkommende. Psykopaten ble da langtfra skummel. Tvertimot, vedkommende ble ynkelig. Så lite skulle det altså til, for å sette psykopaten ut av spill.

Og det er hva psykopaten egentlig er: Ynkelig.

Empatiske mennesker og især HSP (høysensitive personer) har en evne til å føle sterkt ubehag omkring mennesker med negativ energi. Dette er en meget verdifull intuisjon å ha, spesielt rundt psykopater. Men det betyr ikke at du er i livsfare. Har ikke psykopaten vært en trussel for ditt liv under relasjonen, så er sjansen liten for at han/hun plutselig blir det etter bruddet.

Så, vær forsiktig. Unngå kontakt med psykopaten. Men dette er først og fremst for å unngå psykisk nedsmelting, ikke fordi han/hun kommer til å skade deg fysisk. Det vil finnes nok av mennesker, til og med fagpersoner og tidligere ofre, som velmenende (men skadelig) er mer enn villige til å fortelle deg hvor farlig din psykopat er.

Anita Angelica Meyer Fra offer til heltinne

FRA OFFER TIL HELTINNE

Anita Angelica Meyer ble utsatt for mobbing og incest i barndommen. Traumene i voksen alder var nær ved å knekke henne. Men så fant hun tilbake til seg selv. Anita har som mål å styrke din selvtillit og gi
inspirasjon og håp! Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Men ikke bli paranoid. Ikke la deg hemme i din livsførsel. Ikke se spøkelser på høylys dag. Det er bare deg selv som vil tape på det. Din psykopat er kanskje djevelsk, men like begrenset i sin menneskelige drakt som du er. Han/hun har ikke overnaturlige evner.

Ta makten over ditt liv tilbake.

Dette innlegget er også publisert på artikkelforfatterens blogg Psykopati og kjærlighet

 

LES OGSÅ:

Dette kjennetegner psykopaten

Mangel på empati er gjerne et typisk kjennetegn på en psykopat, og ifølge psykolog og fagdirektør hos Psykopaten.info, Dag Øyvind Engen Nilsen, er det den følelsesmessige empatien de mangler og ikke den kognitive. Det er gjerne ikke noe galt med intelligensen til psykopaten, de kan kjenne igjen følelser når de ser dem, men de kan ikke kjenne på andres smerte, sier han til KK.no

Flere tusen Nordmenn er psykopater

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist har til NRK ett råd til dem som lever med en psykopat: – Dere burde springe!

Mitt liv som psykopat

Ordet «psykopat» får folk til å løpe vekk i frykt. Men psykopati er ikke så enkelt og svart-hvitt som de fleste tror. Og alle psykopater er ikke konebankere eller mordere. Om Fallon i NRK ytring.

Nyter andres smerte | forskning.no

De er vedvarende hensynsløse og krenkende i forhold til andres rettigheter, og de beskrives noen ganger som sosiopater eller psykopater. Innen psykologien blir …


Psykopaten – uten samvittighet | forskning.no

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere. Takk og pris, tatt i betraktning at mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder …

Psykopater kan slå på empatien | forskning.no

En psykopat er en person som både kan være overfladisk sjarmerende, manipulerende, som har lite skyldfølelse, og dessuten lite medfølelse med andre.

Taushet som våpen

Psykopat og sadist

Hvem er det som blir offer for psykopaten?

10 gode råd – hvordan bryte med psykopaten

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (2)

 1. Erfaren

  Jeg har fått nakkeslengskade og diagnostisert PTSD etter 4-5 voldsepisoder fra psykopaten. Når forholdet eskalerte inn i vold fordi jeg ikke lengre gjorde som han sa eller ville, fikk jeg det som trengtes for å bryte; da var det ikke mulig å unngå å forstå og handle på omstendighetene jeg stod oppi..
  Poenget er at psykopaten KAN ty til vold når han fornemmer at du ikke er i hans makt mer, dette er svært usikre personer som er vant til å ‘hogge hodet av andre for å gjøre seg selv høyere’
  Hvordan de reagerer i pressede situasjoner hvor de skjønner at de mister kontrollen er vanskelig å forutsi..

 2. Psykopaten er farlig dei er truane til alt, manipulere, lyver laga rykte om offeret så ikkje er sanne så bruker dei andre til å ringa til offeret og beskylder offeret for ting offeret ikkje har gjort dei gjer seg aldri dei forsette til dei ikkje er meir.Dei prøver å lokka offeret der dei er.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.